Pinda-allergie blijft een risico, vooral op vakantie

Array

Onderzoek HAL Allergy naar anti-allergievaccins voor pinda-allergie
Deze maand overleed een jonge Duitse toeriste in Nederland na het eten van een satékroket, een snack met een hoog pindagehalte. Volgens De Telegraaf en de regionale nieuwssite “WebRegio.nl” leed de 25-jarige vrouw hoogstwaarschijnlijk aan een pinda-allergie. Alleen al in Amerika leiden 1,7 miljoen mensen aan deze allergie en overlijden 100 tot 150 mensen per jaar na het eten van pinda’s. Pinda-allergie is een van de gevaarlijkste voedselallergieen vanwege de ernst van de allergische reacties en het hardnekkige karakter van de ziekte.

HAL Allergy, een van de toonaangevende Europese producenten van anti-allergievaccins, doet onderzoek naar voedselallergieen om vast te stellen of immunotherapie een oplossing is voor patienten die heftig reageren op de onbedoelde consumptie van voedsel zoals pinda’s.

Hal Allergy onderzoekt onder leiding van Stef Koppelman, die als gastprofessor ook verbonden is aan de universiteit van Nebraska, en in samenwerking met onderzoekers van onder andere het UMC in Utrecht, hoe pinda’s het immuunsysteem activeren en tot heftige reacties leiden. Het doel is ’s werelds dodelijkste voedselallergie met vaccins te kunnen behandelen. Het onderzoeksprogramma ‘Food Allergy Research and Resource Program’ van de universiteit in Nebraska levert technologie om sporen van allergenen in voedingsmiddelen  te detecteren, een andere benadering om allergische consumenten te beschermen.

Dr. E. Knol van het UMC vatte tijdens een wetenschappelijk congres van HAL Allergy de complexe ontwikkeling van een vaccin tegen pinda-allergie samen. Zijn team doet onderzoek naar de exacte locaties in de allergenen die het immuunsysteem activeren. Dit zal tot een betere diagnosestelling en nieuwe ideeen voor immunotherapie leiden. Ze onderzoeken ook welke fysieke aspecten van de patienten zelf een rol spelen bij dergelijke ernstige allergische reacties. Onderzoek in deze twee richtingen kan volgens Dr. Knol in de toekomst tot een behandeling met immunotherapie leiden.

HAL Allergy werd vijftig jaar geleden opgericht. Op dit moment werken zijn ongeveer 300 mensen en zijn er vestigingen en samenwerkingsverbanden in 16 landen. In de komende jaren zal immunotherapie gebaseerd op anti-allergievaccins steeds vaker worden gebruikt om allergieen te behandelen. Deze therapie bestrijdt niet de symptomen, maar pakt de oorzaak aan.

Zie voor meer informatie: www.hal-allergy.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen