GGD Zuid-Holland Zuid: Vaccinatie voor kinderen van negen jaar

Array

Elk jaar roept de GGD Zuid-Holland Zuid kinderen op voor de DTP- en BMR prik. Een vaccinatie tegen DTP en BMR verhoogt de weerstand en vermindert de kans op een aantal besmettelijke ziekten die vervelende complicaties kunnen geven. Alle kinderen uit de regio Zuid-Holland Zuid ontvangen een uitnodiging en kunnen een prik halen op diverse plaatsen in de regio.

vaccinatie DTP
DTP is een afkorting voor Difterie, Tetanus en Polio. De bacterie die difterie veroorzaakt, kan ademhalingsproblemen en beschadigingen aan het hart veroorzaken. Tetanus (ook wel kaakklem genoemd) geeft spierkrampen en ademhalingsproblemen. Polio (kinderverlamming) is de bekendste van deze ziekten. Er bestaat helaas nog geen medicijn om de verlamming te genezen. Vaccineren is belangrijk, want daarmee kan de ziekte wel voorkómen worden.

BMR
BMR staat voor Bof, Mazelen en Rode hond. Bof geeft soms hersenvliesontsteking of teelbal¬ontsteking. Mazelen leidt vaak tot longontsteking en soms tot hersenvliesontsteking. Rode hond kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind als de moeder deze ziekte krijgt aan het begin van de zwangerschap. Door zowel jongens als meisjes een vaccinatie BMR te geven, wil de GGD bereiken dat de ziekte op den duur in Nederland niet meer voorkomt.

In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind te weinig weerstand heeft door bijvoorbeeld leukemie, na een niertransplantatie of bij behandeling met celremmende middelen of bijnierschorshormonen. In dat geval moeten ouders even overleggen met de kinderarts.

Als er in de laatste drie maanden een injectie met gammaglobuline (tegen straatvuil of geelzucht) is gegeven, heeft de BMR vaccinatie geen zin. De vaccinatie werkt dan niet en kan beter uitgesteld worden.

Prikdata en locaties
In diverse plaatsen in de regio kunnen de negenjarigen een prik halen op uitnodiging. Bekijk het prikschema voor een overzicht van de prikdata en locaties in 2010. Mocht de datum niet uitkomen dan zijn er inhaalmogelijkheden, neem hierover telefonisch contact op met de GGD 078 770 8500.

Meer informatie?
Bij twijfel of uw kind gevaccineerd mag worden, kunt u de huisarts raadplegen of bellen met de vaccinatietelefoon. Tel 0183-646363 (vanaf 9.00 – 12.00 uur). Voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma kunt u kijken op www.rvp.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen