Ron de Kloet benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

0
331

Op 25 augustus is prof. dr. Ron de Kloet benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens het 7th World Congres on Stress in Leiden kreeg hij het lintje opgespeld door burgemeester Van ’t Veld van zijn woonplaats Maarssen. De Kloet was van 1990 tot 2009 verbonden aan het LUMC als hoogleraar Medische Farmacologie.

Stress
Ron de Kloet is een van de meest vooraanstaande neurowetenschappers van ons land. Professor De Kloet is de afgelopen tientallen jaren leidend geweest in het onderzoek naar de effecten van stress en stresshormonen op het brein. Hij was het die in de jaren ’80 aangrijpingspunten voor het stresshormoon cortisol in de hersenen ontdekte. Zijn werk wordt internationaal zeer gewaardeerd. Dit blijkt alleen al uit de ruim 24.000 keer dat zijn werk is geciteerd in de vakliteratuur. Naast de vele nationale en internationale onderscheidingen is De Kloet sinds 2004 Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit is een van de meest eervolle wetenschappelijke functies in Nederland.

Geen definitief afscheid
In maart 2010 nam professor De Kloet officieel afscheid als afdelingshoofd Medische Farmacologie. Maar met fulltime werken stopte hij niet. “Ik vind het belangrijk om briljante jonge onderzoekers door hun wetenschappelijke avontuur te gidsen. Werken is voor mij nooit een belasting geweest – ik zie het als een heel belangrijk onderdeel van het leven,” aldus De Kloet in Cicero.

http://www.lumc.nl/0000/13043/13073/1008260007011046