Twee Veni-subsidies voor onderzoekers UMC St Radboud

Twee onderzoekers van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) van het UMC St Radboud hebben elk een Veni-subsidie van het NWO ontvangen ter waarde van € 250.000. Veni is een talentenbeurs die pas gepromoveerde onderzoekers in staat stelt om de komende drie jaar hun ideeen verder te ontwikkelen.

Bas Dutilh verricht fundamenteel onderzoek naar hoe in het wild levende micro-organismen samenwerken, bijvoorbeeld in de menselijke darm of in zee. Hij doet dit door te zoeken naar complementaire stappen in hun stofwisseling. Hierdoor ontstaat een beter beeld over de functieverdeling tussen micro-organismen in de complexe microscopische samenleving. Kennis hierover is van belang voor verder onderzoek o.a. op gebied van darmkanker of het gebruik van bacterien voor biotechnologische processen.

Mangala Srinivas gaat een MRI-techniek ontwikkelen die in staat stelt het gedrag van cellen in een patient te volgen. Daarmee kunnen beter op maat gerichte celtherapieen worden ontwikkeld.

Vernieuwingsimpuls
De Veni-subsidie is onderdeel van het programma Vernieuwingsimpuls van het NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De Vernieuwingsimpuls richt zich met drie persoonsgebonden subsidievormen op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers: Veni (pas gepromoveerd), Vidi (ervaren) en Vici (professorabel).

De toegekende subsidies geven dan ook een positieve stimulans aan de wetenschappelijke carrière van de UMC-onderzoekers.

Recente artikelen