Eerste IQ award UMC St Radboud toegekend

Array

De IQ award van het UMC St Radboud (afdeling IQ healtcare), die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is toegekend aan oncologisch chirurg Michel Wouters, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De prijs is bestemd voor het beste wetenschappelijk artikel over het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De officiele uitreiking van de prijs is op 10 september aanstaande tijdens de conferentie `Betere kwaliteit en veiligheid in de zorg, wat werkt?’ in Nijmegen.

De IQ award
Wetenschappelijk onderzoek kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de patientenzorg. Maar de zorg wordt pas echt beter als nieuwe inzichten ook in de praktijk worden nageleefd. De afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud wil tijdens haar tweejaarlijkse conferentie het beste wetenschappelijke artikel over het verbeteren van de kwaliteit van zorg honoreren met de IQ award. Deze wordt uitgereikt aan de eerste auteur van het artikel. Het artikel moet geschreven zijn door een Nederlandse onderzoeksgroep. De jury, onder leiding van hoogleraar sociale geneeskunde prof. dr. Niek Klazinga (UvA), heeft een zorgvuldige procedure gevolgd, gebaseerd op de `IQ consensus tool’ en op de `gouden’ zoekstandaarden van de Cochrane Collaboration. Er is gezocht in de periode 2008 tot halverwege 2010. Dit leidde tot een opbrengst van 387 artikelen, waaruit het winnende artikel is geselecteerd.

Chirurgie bij slokdarmkanker
Het winnende artikel is een publicatie in de Annals of Surgical Oncology uit 2009. Het gaat over concentratie van chirurgische ingrepen bij patienten met slokdarmkanker en is het resultaat van samenwerking tussen diverse onderzoeksgroepen. Het artikel kreeg van de juryleden de hoogste score, waarbij ze gelet hebben op de bijdrage aan kwaliteitsverbetering, maatschappelijke impact en innovatie. De eerste auteur is Michel Wouters, als oncologisch chirurg werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Hij heef veel expertise opgebouwd op het gebied van indicatorontwikkeling en rondt binnenkort zijn proefschrift af getiteld ‘Performance monitoring in surgical oncology’. Zijn promotor is prof. dr. Rob Tollenaar, hoogleraar chirurgische oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen