SP wil een meldpunt voor ouderenzorg

0
235

Minister Klink moet een speciaal meldpunt ouderenzorg openen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat bepleit SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van de eindeloze reeks misstanden die aan het licht komen in verpleeg- en verzorginshuizen. Leijten: ‘Ik zou willen dat minister Klink net zoveel kabaal maakte in de zorg als in zijn partij het CDA. De laatste weken worden we weer overspoeld met vreselijke meldingen uit de ouderenzorg. Allemaal het resultaat van jarenlange bezuinigingen en vermarkting. Hoeveel geld denkt hij nog uit de ouderen van dagen te kunnen persen?”

Vandaag kwam het bericht naar buiten dat ouderen in een zorginstelling in Den Haag zeker een jaar onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd. Vorige week vrijdag zond EenVandaag een reportage uit over de honderden klachten die deze zomer zijn binnengekomen. De conclusie van het tv-programma: “Naar de wc geholpen worden, even naar buiten gaan en een praatje maken is voor de meeste ouderen in Nederland een onbereikbare luxe geworden”. Leijten: ‘ De stroom van misstanden gaat maar door. Minister Klink kan niet langer ontkennen dat er een structureel probleem is in de ouderenzorg. Ik wil dat hij een speciaal meldpunt opent bij de inspectie.” Eerder volgde minister Klink het advies van Leijten op om eenzelfde soort meldpunt voor de misstanden in de gehandicaptenzorg in te stellen.

Wat betreft Leijten zijn de jarenlange bezuinigingen en de invoering van marktwerking de grote boosdoener in de ouderenzorg. ‘Bewoners en familie luiden de noodklok, de Inspectie kan de meldingen nauwelijks aan en een groot deel van het personeel in de zorg overweegt ander werk te gaan zoeken. En in de plannen van sommige partijen wordt er straks nog veel meer bezuinigd. Totaal onverantwoord.’