Transfusie bloedplaatjes wellicht overbodig bij levertransplantatie

Array

Tijdens levertransplantaties blijft de functie van bloedplaatjes behouden. Het is daarom niet nodig tijdens een levertransplantatie uit voorzorg bloedplaatjes toe te dienen. Sterker nog: dit is zelfs gevaarlijk voor de patient. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Ilona Pereboom.

Op basis van onderzoek uit de jaren ’70 en ’80 werd aangenomen dat gedurende een levertransplantatie de bloedplaatjesfunctie verslechtert, waardoor meer bloedverlies optreedt. Dit blijkt echter niet juist te zijn. Het aantal bloedplaatjes neemt weliswaar af, zo laat het onderzoek van Pereboom zien, maar de functie van de bloedplaatjes blijft behouden. De afname van het aantal bloedplaatjes wordt gecompenseerd door een toename van de zogeheten von Willebrand factor (vWF). De vWF zorgt er voor dat bloedplaatjes beter aan de vaatwand hechten. Hierdoor zijn transfusies van bloedplaatjes tijdens een levertransplantatie als voorzorgsmaatregel tegen bloedverlies wellicht overbodig.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat transfusie van bloedplaatjes een negatief effect kan hebben op de getransplanteerde lever en de verdere gezondheid van de patient. Pereboom toont aan dat na transfusie van bloedplaatjes vaker acute longschade optreedt, wat een fatale afloop kan hebben. Ook toont het onderzoek aan dat na een levertransplantatie vaker complicaties optreden zoals trombose (overmatige stolling van het bloed); Pereboom identificeerde enkele genetische factoren die het risico hierop kunnen vergroten.

Ilona Pereboom (Vinkega, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek binnen de afdeling Chirurgie en het Chirurgisch Onderzoekslaboratorium van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Bayer BV, het Tekke Huizenga Fonds en het Jan Kornelis de Kock Fonds. Pereboom werkt thans als chirurg in opleiding in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Blood platelets in liver transplantation. Clinical studies on the function of blood platelets and primary
Datum:    08 september 2010
Promotie: mw. I.T.A. Pereboom, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Blood platelets in liver transplantation. Clinical studies on the function of blood platelets and primary

Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte, prof.dr. J.A. Lisman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen