Betere zorg voor laaggeletterden: organisaties slaan handen ineen

Op donderdag 9 september 2010, in de week van de alfabetisering, vindt in Amersfoort het eerste landelijke congres gezondheidsvaardigheden plaats: Effectief communiceren met laaggeletterden. Op dit congres staat de communicatie tussen laaggeletterden en werkers in de zorg en gezondheids¬bevordering centraal. Zorgverleners krijgen concrete tips over hoe zij laaggeletterden kunnen herkennen én hun informatie voor alle Nederlanders begrijpelijk kunnen maken.

Een dertigtal organisaties van patienten, zorginstellingen, bedrijven in de zorg, beroepsorganisaties en kennisinstellingen is van mening dat een samenleving zich niet kan permitteren dat tenminste 1,5 miljoen mensen niet voldoende kunnen begrijpen van gezondheid en zorg en daardoor gezondheidsschade leiden. Tot die organisaties behoren behalve de initiatiefnemers – zie beneden onder Organisatie – ook onder andere de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie, GGD Nederland, NIVEL, ActiZ, Trimbos-instituut, UMC Groningen en anderen. Zij hebben daarom een intentieverklaring ondertekend met als doel gezondheidsvaardigheden hoog op de agenda te krijgen van iedereen: burgers, overheden, aanbieders van zorg en preventie, werknemers, et cetera. Deelnemers aan de Alliantie gaan kennis en ervaringen delen, zodat meer en meer instellingen en organisaties hun diensten voor laag¬geletterden toegankelijk kunnen maken. De Alliantie Gezondheidsvaardigheden gaat een gezamenlijk actieplan uitwerken om binnen vier jaar aantoonbaar resultaat te behalen.

Achtergrond
Naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders zijn functioneel laaggeletterd. Zij hebben te weinig vaardig¬heden om informatie over gezondheid te kunnen lezen, begrijpen en toepassen. Zij hebben moeite de weg te vinden in de zorg en zijn onvoldoende in staat om de regie voor hun gezondheid in eigen hand te nemen. Deze beperkte gezondheidsvaardigheden leiden tot gezondheidsachterstanden.
Aandacht voor gezondheidsvaardigheden is van groot belang, zowel om de gezondheid van de patient te verbeteren als voor de samenleving als geheel: laaggeletterdheid kost de gezondheidszorg naar schatting ruim 60 miljoen euro per jaar door onnodige complicaties en medische fouten.
In het najaar brengt de Gezondheidsraad aan de minister van VWS een advies uit over hoe de sector de gezondheidszorg meer toegankelijk moet maken voor laaggeletterden.

Organisatie
Het congres wordt georganiseerd door het gezondheidsinstituut NIGZ, Stichting Lezen en Schrijven, Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie, RIVM, Pharos, AMC/Universiteit van Amsterdam, Nederlands Huisartsen Genootschap, en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. ZonMw ondersteunt het congres.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen