Hoe worden kankercellen resistent tegen medicijn TRAIL?

Array

Het dood-ligand TRAIL is een veelbelovend kankermedicijn, omdat het vele soorten kankercellen kan doden maar normale cellen met rust laat. Hierdoor veroorzaakt het geen toxiciteit in gezond weefsel, in tegenstelling tot veel conventionele kankermedicijnen die momenteel gebruikt worden in de kliniek. TRAIL doodt kankercellen door apoptose (of geprogrammeerde celdood) te induceren. Kankercellen kunnen resistentie ontwikkelen tegen apoptose tijdens hun oncogene evolutie, wat de respons op TRAIL kan belemmeren. De oorzaken van resistentie zijn echter vaak onbekend. Chiel Maas onderzocht op moleculair niveau hoe kankercellen resistent kunnen worden tegen TRAIL en tegen de gerelateerde dood-liganden TNFa en CD95. Hij beschrijft verschillende oorzaken hiervan. Daarnaast toont hij aan dat specifieke behandelingen met DNA-beschadigende anti-kankermiddelen en andere typen geneesmiddelen verschillende vormen van resistentie kunnen doorbreken en kankercellen weer gevoelig kunnen maken voor TRAIL. Tevens beschrijft hij hoe deze middelen dit bewerkstelligen. Het onderzoek van Maas draagt bij aan het begrijpen van TRAIL-resistentie en is belangrijk voor optimalisatie van kankerbestrijding met TRAIL.

Vrijdag 10 september 2010, 14:00 uur
Promotie
Dhr. C. Maas/ Geneeskunde
Molecular regulation of death receptor- and DNA damage-induced apoptosis
Promotor
mw. prof. dr. J.G. Borst
Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ  Amsterdam
Deelname
Toegang vrij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen