SOS-Arts beschuldigt NZa van opzettelijke sabotage en minister Klink van gesjoemel

Na jarenlange obstructies en vertragingstactieken van de NZa is voor SOS-arts de maat vol, zo meldt de organisatie in een persbericht. SOS-arts stelt in haar persbericht dat de NZa SOS-arts uit de markt probeert te houden. Initiator van SOS-arts, Arnold Verhoeven, vermoedt dat ze mét Minister Klink gezwicht zijn onder de druk van de bestaande partijen zoals de LHV die hun monopoliepositie in gevaar zien komen. Verhoeven beschuldigt de minister Klink ervan dat hij onethisch zou hebben gehandeld.

In het persbericht zegt SOS-arts hierover:

“Hier wordt door de NZa een ongehoord vals spel gespeeld. De NZa kaatst de bal terug naar het College van Zorgverzekeringen en zij lijkt de grondgedachte van haar eigen beeld niet te begrijpen!’ aldus Mr. Dr. Jan Koen Sluijs, advocaat van SOS-arts. Drs. Michiel Verkoulen van Buitenhuis Advies, door SOS-arts ingeschakeld om de innovatieaanvraag in te dienen, was gechoqueerd; ’ De manier waarop de NZa met SOS-arts omgaat neemt Kafkaeske vormen aan!”

Mr. Dr. Jan Koen Sluijs, advocaat van SOS-arts zegt hierover in het persbericht: “Het dossier krijgt ernstige trekken van gesjoemel en geschuif met regeltjes waarbij de ratio van de gereguleerde marktwerking uit het oog is verloren. Met dit nieuwe standpunt stapt de NZa met een voet over het ravijn. Ik heb daarom mijn client in overweging meegegeven een schadevergoedingsactie in te stellen omdat de NZa deze oplossing 2,5 jaar geleden aan hem kenbaar had moeten maken. De kaarten zijn sindsdien niet geschud en de verplichting van een verzekeraar had, met de kennis van toen en nu, niet mogen worden gesteld. Daarmee heeft de NZa de belangen van SOS-arts opzettelijk geschaad.”

“Wanneer dan de Zorgautoriteit jarenlang achterkamerspelletjes speelt en zich laat gebruiken door belanghebbende partijen zijn ze echt verkeerd bezig.” aldus Verhoeven.

SOS-arts eist een schadevergoeding aan NZa. NZa heeft gisteren aan de adviseurs van SOS-arts te kennen gegeven dat het voorstel dat SOS-arts als innovatieproject zou kunnen starten binnen het kader van de niet-verzekerde zorg, dus dus buiten de vergoedingssfeer van de basisverzekering.

In 2008 NZa wees de initiatieven af maar wilde wel onderzoeken wat het effect op de reguliere zorg zou zijn en gaf aan dat SOS-arts binnen de beleidsregel Innovatie de ruimte om te gaan starten. Deze beleidsregel heeft als voorwaarde dat er minstens met één verzekeraar een samenwerking moet worden aangegaan. SOS-arts had toen nog geen enkele zorgverzekeraar bereid gevonden om mee te werken aan het initiatief van SOS-arts. Reden is dat zorgverzekeraar stelde niet bereid te zijn voor deze zorg betalen en omdat huisartsenzorg al door hen was gefinancierd en de dienst vooral dubbele kosten met zich mee zou brengen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen