Vereiste vergunning vertraagt samenwerking Medisch Centrum Leeuwarden – De Tjongerschans

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft besloten dat Zorggroep Noorderbreedte (Medisch Centrum Leeuwarden) in Leeuwarden en Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen een vergunning moeten aanvragen voor het formele samenwerkingsverband dat beide ziekenhuizen voor ogen hebben. De NMa zal na het onderzoek in de vergunningsfase beslissen of de concentratie wel of niet is toegestaan.

De beide ziekenhuizen vinden het jammer dat door deze verplichting tot vergunningsaanvraag de einddatum van het samenwerkingsverband verder naar de toekomst wordt geschoven. De beide ziekenhuizen delen de vrees van de NMa dat de keuze voor patienten wordt beperkt namelijk niet.
De Tjongerschans en het MCL zijn ervan overtuigd dat het voor de toekomst van de beste zorg voor de patienten in de regio Friesland essentieel is dat de onderlinge samenwerking wordt geïntensiveerd. De beoogde samenwerking is juist aangegaan om op de langere termijn optimale zorgkwaliteit te kunnen garanderen aan de Friese patienten op de beide locaties. Verandering van het aanbod of de toegankelijkheid van zorg zijn voor MCL en Tjongerschans niet aan de orde. Door de samenwerking, met name op het gebied van ondersteunende diensten verwachten de ziekenhuizen slagvaardiger en vooral (kosten-)efficienter te kunnen optreden. De NMa noemt deze redenen echter niet in het rapport dat ten grondslag ligt aan het besluit.

Voor nauwere samenwerking moet een aantal financieel-economische belemmeringen uit de weg worden geruimd. Binnen één concern kunnen de beide ziekenhuizen intensiever samenwerken. Een ingrijpende juridische fusie en algehele integratie is, zeker op dit moment, een brug te ver. De Tjongerschans en MCL houden door de voorgestelde concernvorming hun eigen identiteit en hun eigen karakter. De activiteiten van beide ziekenhuizen overlappen elkaar geografisch gezien nauwelijks. In het ‘grensgebied’ tussen Leeuwarden en Heerenveen kunnen patienten kiezen voor andere aanbieders; de ziekenhuizen in Sneek en Drachten.

Het samenwerkingsproject gaat nu dus de vergunningsfase in. De samenwerkingspartners hebben veel vertrouwen in een afloop die positief uitvalt voor de kwaliteit van de zorg voor de Friese ziekenhuispatienten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen