Weer meer besmetingen met kinkhoest

0
176

Het aantal mensen met kinkhoest is toegenomen. Dit gebeurde onder volwassenen, maar ook onder baby’s voor wie de ziekte levensbedreigend kan zijn.. De ziekte waar tot in de jaren ’50 honderden kinderen per jaar aan overleden is na een nieuwe epidemie in 1996 nooit meer verdwenen uit Nederland. Ondanks het standaard vaccineren van baby’s duurt die epidemie feitelijk nog steeds voort, het aantal besmettingen neemt zelfs toe.
De GGD in Amsterdam kreeg vorig jaar 346 meldingen binnen. Dit is het hoogste aantal in tien jaar, schrijft Het Parool. De laatste negen jaar nam kinkhoest landelijk met zestig procent toe.

De grote stijging komt vooral voor bij volwassenen, stelt Sabine de Greeff van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zij promoveert 24 september aan de Universiteit van Amsterdam op dit onderwerp.

De ziekte waar tot in de jaren ’50 honderden kinderen per jaar aan overleden is na een nieuwe epidemie in 1996 nooit meer verdwenen uit Nederland. Ondanks het standaard vaccineren van baby’s duurt die epidemie feitelijk nog steeds voort, het aantal besmettingen neemt zelfs toe. Het antwoord zou de ontwikkeling van een nieuw en krachtiger vaccin zijn, maar de farmaceutische industrie ziet er geen winst in.

Sabine de Greeff betreurt die gang van zaken, maar ziet ook wel in dat de geneesmiddelenindustrie geen miljoenen gaat investeren omdat een jonge Nederlandse wetenschapster dat zegt. Vandaar dat de conclusie van haar promotieonderzoek uitblinkt door Hollandse nuchterheid: ‘Vaccineer standaard alle jonge ouders nóg een keer met het bestaande vaccin. Dat is waarschijnlijk krachtig genoeg, en dan kunnen zij alvast hun baby niet meer besmetten. Bovendien: de kosten blijven op die manier beperkt.’

Landelijk kan het aantal meldingen oplopen tot tienduizend per jaar. Zo’n tweehonderd mensen belanden doorgaans in het ziekenhuis. Dit zijn vooral zuigelingen. Elk jaar overlijdt een baby aan kinkhoest.