Achtbaan. Mijn laatste 83 dagen met Cynthia

Array

Verplichte kost voor (aankomende) artsen en verpleegkundigen
Leukemie discrimineert niet. Kjeld Bontenbal, begin dertig, net getrouwd, net vader, ervaart dat aan den lijve. Een raar plekje op het been van zijn vrouw Cynthia blijkt de voorbode van een agressieve vorm van kanker; slechts 83 dagen later overlijdt ze in VU medisch centrum. In ‘Achtbaan’ beschrijft hij op authentieke en open wijze de achtbaan van verschrikkingen waar ze samen in terecht komen. Prof.dr. Peter Huijgens – internist-hematoloog van VUmc – nam in een overvolle en muisstille Amstelzaal vol artsen, verpleegkundigen en een kleine driehonderd derdejaars studenten het eerste exemplaar van ‘Achtbaan’ officieel in ontvangst.

‘Dit is waar het nu écht om gaat,’ aldus prof.dr. Huijgens na afloop, ‘We kunnen nóg zo veel weten over de theorie achter de ziekte, over hoe we het moeten behandelen, wat de bijwerkingen van medicijnen zijn, maar hier gaat het om: de mens achter de patient. Ik ben er trots op dit boek: niet alleen een eerbetoon aan het leven van Cynthia, maar ook aan alle medewerkers van de afdeling hematologie, die zich keer op keer met hart en ziel voor onze patienten en hun naasten inzetten.’

Getuige de reacties van studenten, artsen, verpleegkundigen en patienten na afloop van de boekpresentatie zou ‘Achtbaan’ verplichte kost moeten zijn voor alle (aankomende) artsen en verpleegkundigen. Een rauw, maar eerlijk, verhaal over het verloop van deze slopende ziekte, met oog voor de mens achter de patient én de arts en verpleegkundige.

‘Achtbaan’ is vanaf € 12,95 online te bestellen bij uitgeverij Caprimotion via www.caprimotion.nl . Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Steunfonds Hematologie van VU medisch centrum.
ISBN 9789081557719

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen