Blootstelling en risicobeoordeling van dioxinen en PCB’s bij de mens

Blootstelling en risicobeoordeling van dioxinen en PCB’s bij de mens Dioxines, waaronder de stof TCDD, kunnen ontstaan bij de productie van onkruidverdelgers. Daisy Boers deed onderzoek naar blootstelling aan TCDD en het effect daarvan op sterfte en veranderingen in het immuunsysteem bij de mens. De resultaten van het onderzoek gaven geen duidelijk beeld wat betreft de oorzaak-specifieke sterfte. Wel kwam zij tot de conclusie dat TCDD een minder hoog risico op sterfte aan kanker oplevert dan voorheen werd aangenomen. Boers nam bij een groep (voormalige) werknemers van twee herbicidenfabrieken bloed af en onderzocht op de aanwezigheid van onder anderen dioxinen. Ze reconstrueerde ook de concentraties TCDD ten tijde van de laatste blootstelling. Vervolgens onderzocht ze het effect van TCDD op oorzaak-specifieke sterfte. Boers mat ook de concentraties PCB’s in bloedmonsters afkomstig van de algemene bevolking. Deze bloedmonsters zijn afgenomen in de jaren ’70, voor het verbod op PCB’s in de meeste Westerse landen van kracht was. Een vergelijking van de concentraties van destijds met de huidige concentraties laten een afname zien, maar het zal nog wel enige tijd duren voor die concentraties verdwenen zullen zijn.

07-10-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Daisy Boers, Diergeneeskunde
Proefschrift: Exposure and risk assessment of dioxins and PCBs in humans
Promotor 1: Prof. dr. ir. D.J.J. Heederik
Copromotor 1: dr. ir. R.C.H. Vermeulen
Copromotor 2: dr. ir. L. Portengen

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen