Nieuwe behandeling van artrose

Femke Intema laat in haar proefschrift zien dat ontlasting van gewrichten kan leiden tot vermindering van de artrose. Zij behandelde jonge patienten met ernstige enkel- of knieartrose enkele maanden met gewrichtsdistractie. Bij deze behandeling wordt het gewricht ontlast door een frame dat operatief rond het gewricht geplaatst wordt.

Het resultaat van deze behandeling is sterke vermindering van klachten bij driekwart van de patienten. Daarnaast blijken het gewrichtskraakbeen en het beschadigde bot te herstellen. Dergelijk weefselherstel werd tot op heden bij artrose als onmogelijk verondersteld.
Intema vond zelfs een duidelijk verband tussen het botherstel en de vermindering van de pijn. Dit geeft aan dat botveranderingen een belangrijke oorzaak zijn voor de pijn bij artrose, iets dat tot op heden nog onduidelijk was. Gewrichtsdistractie is de eerste effectieve behandeling van artrose.

07-10-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Femke Intema, Geneeskunde
Proefschrift: Loading and unloading in the development and treatment of osteoarthritis
Promotor 1: Prof. dr. F.P.J.G. Lafeber
Promotor 2: Prof. dr. R.M. Castelein
Copromotor 1: Dr. P.M. van Roermund
Copromotor 2: Dr. S.C. Mastbergen

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen