Toepassing farmacometrie in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen

Array

Ron Keizer laat in zijn proefschrift zien dat de toepassing van farmacometrische technieken belangrijke ondersteuning kan bieden in de vroeg-klinische geneesmiddelontwikkeling, en vele voordelen biedt boven conventionele statistische methoden.
Farmacometrie behelst de analyse en interpretatie van data uit (pre-)klinisch geneesmiddelonderzoek op basis van wiskundig-statistische modellen. Dergelijke modellen beschrijven bijvoorbeeld wat er met een geneesmiddel in het lichaam gebeurt en welke effecten het geneesmiddel op het lichaam of het ziekteproces heeft. Op basis van deze modellen kunnen berekeningen en simulaties uitgevoerd worden die de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen ondersteunen.

Het promotieonderzoek van Keizer laat onder andere zien hoe biomarkers (bijvoorbeeld specifieke labwaarden gemeten in bloed) gebruikt kunnen worden in modellering- en simulatie-analyses om de werkzaamheid en toxiciteit van een geneesmiddel te meten en te voorspellen. Zo beschrijft de promovendus een model dat bloeddrukverhoging beschrijft als bijwerking van een nieuw anti-kanker geneesmiddel. Keizer gebruikt dit model als basis voor simulaties voor het optimaliseren van de behandeling met dit middel. Daarbij wordt in het proefschrift onderzocht hoe data die lastig te analyseren is met conventionele statistische technieken, zoals incomplete datasets of concentraties onder de kwantificatielimiet, met behulp van farmacometrische analyse geïnterpreteerd kan worden.

22-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ron Keizer, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Pharmacometrics in early clinical drug development
Promotor 1: Prof. dr. J.H.M. Schellens
Promotor 2: Prof. dr. J.H. Beijnen
Copromotor 1: Dr. A.D.R. Huitema

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen