Paul Haarhuis ontvangt eerste boek over allochtonen met autisme

Array

Birsen Basar (24) debuteert in Nederland en Belgie als eerste Turkse-Nederlandse jongvolwassene met haar autobiografische boek over haar leven met autisme. Op 17 september 2010 is haar boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ uitkomen. De boekpresentatie heeft in de gemeente Breda plaatsgevonden waarbij het eerste exemplaar van het boek aan (oud) tennisser Paul Haarhuis is overhandigd, zelf vader van een autistisch kind. Ook de burgemeester van Breda, Peter van der Velden, was aanwezig.

In april 2010 is in Turkije de Turkse versie van ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ uitgebracht door een autismevereniging in Ankara. Het boek in Turkije had als doel om het leven van een jongvolwassene met autisme te vertellen. In Turkije is hierover namelijk heel weinig bekend. De uitgave in Nederland is tweedelig. Enerzijds wil Birsen duidelijk maken hoe het is om als jongvolwassene autisme te hebben en anderzijds hoe het is om autisme in een andere cultuur te hebben. In Nederland is er heel erg weinig bekend over autisme onder allochtonen. Birsen wil hier verandering in brengen.

Birsen heeft contact gemaakt met allerlei organisaties in Nederland om na te gaan wat ze doen aan autisme en allochtonen. Ze geeft in heel Nederland presentaties over haar autisme. Ook is ze diverse malen in Turkije en in Nederland hierover op televisie geweest. Birsen wil graag in de toekomst een stichting opzetten voor allochtone mensen met een beperking en als ervaringsdeskundige lezingen en voorlichtingen geven in Nederland en Turkije.

In haar boek beschrijft Birsen op heel concrete en directe wijze haar ervaringen in het middelbaar en hoger onderwijs, stage en werk. Omdat zij vanwege haar autisme vanaf haar jongste jaren moeilijk sociale contacten kon maken, had zij tijdens haar opleiding de grootste moeite met groepswerk en projectwerk. Haar boek beschrijft beeldend de dagelijkse strijd van een jong autistisch mens om zich staande te houden in een school- en leefwereld waar ze voortdurend beoordeeld wordt op de sociale vaardigheden, die ze door haar aandoening niet bezit wat door haar familie leidt tot onbegrip. Door de Nederlandse Vereniging voor Autisme is een aanvullend hoofdstuk geschreven over autisme en allochtonen bestemd voor leerkrachten, ouders en hulpverleners.
Auteur: Basar, B.

Taal: Nederlands

Vertaald uit het: Nederlands
Afmetingen: 137x19x211 mm
Gewicht: 256 gr
Druk: 1
ISBN10: 9077671501
ISBN13: 9789077671504

Ik wil niet meer onzichtbaar zijn
Ik wil niet meer onzichtbaar zijn
Basar, B.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen