Blaasontsteking blijft goed te behandelen met antibiotica

Array

De bacterie die frequent blaasontsteking en andere urineweginfecties veroorzaakt is wereldwijd toenemend resistent tegen antibiotica. Maar niet in Nederland. De Nederlandse huisartsen leven de NHG-standaard urineweginfecties goed na en met succes, zo blijkt uit een onderzoeksrapport en publicatie van onderzoekers van het NIVEL en Maastricht Universitair Medisch Centrum in The Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Blaasontsteking en andere urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende infecties in de huisartsenpraktijk. Vooral voor vrouwen een bekend probleem. De infecties worden vaak behandeld met antibiotica, maar de bacterie Escherichia coli – die de meeste ontstekingen veroorzaakt – blijkt daartegen wereldwijd steeds vaker resistent. Opmerkelijk is dat in Nederland de afgelopen vijf jaar de resistentie van de bacterie tegen het meest voorgeschreven antibioticum bij vrouwen niet is toegenomen, zo blijkt nu uit onderzoek binnen de peilstations van de Continue Morbiditeits Registratie van het NIVEL.

Naleven standaard
“Toename van resistentie lijkt in Nederland te zijn voorkomen doordat de Nederlandse huisartsen de nieuwe NHG-standaard ‘urineweginfecties’ goed naleven”, stelt projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker. “Het percentage ‘extended-spectrum ß-lactamases’ (ESBLs) – multiresistente bacterien die voor praktisch alle antibiotica ongevoelig zijn – nam wel enigszins toe, maar bleef beperkt tot 1%. Echter, 99% van de bacterien in de onderzochte urinemonsters van vrouwen met blaasontsteking bleek nog steeds gevoelig voor het meest voorgeschreven middel nitrofurantoïne. Dit is goed nieuws voor vrouwen, bij wie urineweginfecties ruim vijf maal zo vaak voorkomen als bij mannen. Goed opvolgen van de instructies en de antibioticakuur afmaken, óók als de klachten al over zijn, is belangrijk om toename van resistentie te voorkomen.”

CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patientenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970.

Subsidient
Ministerie van VWS

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen