Één traumacentrum is beter voor de Amsterdammers
ArrayAmsterdam heeft twee traumacentra: één op het VUmc en één op het AMC: dat is er één te veel. Bundeling van expertise verhoogt kwaliteit en bereikbaarheid op alle uren van de dag en verlaagt de kosten. Woorden van deze strekking sprak Herman Flens, arts en hoofd inkoop tweedelijnszorg in onder meer Amsterdam namens Achmea Agis. Hij voegde aan zijn opmerking toe, dat zijn organisatie niet van plan is dergelijke taakbundeling en herverdeling van taken af te dwingen.
Dit najaar gaat Achmea Agis de discussie aan met het Amsterdamse zorgveld. Flens opende met zijn woorden het tiende nationale congres over spoedzorg, dat het Julius Centrum op vrijdag 17 september organiseerde samen met de Nijmeegse onderzoekscentrum IQ Health Care. Het stond onder de voortreffelijke leiding van Juliusdocent dr. Henk van der Steeg. Het congres bracht 160 leidinggevenden van ambulance voorzieningen, huisartsenposten, Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s), zorgverzekeraars en nationale instanties bijeen.
Het vond dit jaar plaats in het vriendelijke congrescentrum De Aker in Putten op de Veluwe. Door de locatie ontwikkelde het congres zich tot een gezamenlijke heidedag van leidinggevenden en onderzoekers in de spoedzorg met vele gewaagde, out-of-the-box uitspraken zoals die van Flens (Zie ook berichten elders op deze site).
Andere uitspraken van hem –goed beargumenteerd maar hier in telegramstijl weergegeven- waren:
1. Nederland heeft behoefte aan maximale 40 zware SEH’s. De overige ziekenhuizen kunnen volstaan met een lichte SEH of een huisartsenpost.
2. Ziekenhuizen met een eenvoudige IC (level 1) krijgen vanzelfsprekend ook een lichte SEH
3. Als een ziekenhuis een specifieke profiel heeft, bijvoorbeeld een uitgebreide stroke unit, dan komt dat profiel ook in de SEH tot uitdrukking.
De PP presentatie van Flens en die van andere congresinleiders staan binnenkort op www.integratedcare.nl Tot zover dit bericht. Van 8 tot 11 februari 2011 organiseert het Julius Centrum een Internationale Masterclass Spoedzorg in Londen. Zij doen dat samen met onze collega’s van het King’s Fund Centre aldaar. Een van de onderwerpen waarover Masterclass deelnemers college krijgen en via excursies te zien betreft de traumacentra. In Londen functioneert er één per 2,5 miljoen inwoners. De Londense veiligheidsregio’s, de regio’s voor Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR-regio’s), de traumaregio’s en de verzorgingsgebieden voor traumahelikopters vallen er bestuurlijk en geografisch samen. Verder functioneert er één meldkamer ambulancezorg voor 10 (tien) miljoen Londenaren. Het Engelse systeem van traumacentra heeft ook nadelen, maar is de moeite waard om te leren kennen voor alwie denkt over trauma expertise bundeling in bijvoorbeeld Amsterdam. Wilt u deelnemen aan deze internationale Masterclass? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Lianne van Schaik op [email protected].
Guus Schrijvers
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health,
in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]