Nederlandse strijd tegen ondervoeding krijgt internationale erkenning

Array

De Nederlandse vereniging voor klinische voeding en metabolisme (NESPEN) heeft vandaag in Nice de prijs voor ‘Best Initiative to Fight Malnutrition’ ontvangen tijdens het jaarlijkse Europese voedingscongres van ESPEN. Deze prijs is een belangrijke erkenning van alle activiteiten die de laatste jaren in Nederland zijn ontwikkeld in de strijd tegen ondervoeding bij ziekte. De aanpak in Nederland wordt uitgevoerd door de Stuurgroep Ondervoeding in samenwerking met het ministerie van VWS en de LPZ (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen) van de Universiteit Maastricht. De LPZ wordt geleid door CAPHRI onderzoeker Ruud Halfens en meet sinds 1998 diverse zorgproblemen van patienten in gezondheidzorginstellingen, zowel nationaal als internationaal. Voor het onderdeel ondervoeding zijn de CAPHRI onderzoekers Jos Schols en Judith Meijers verantwoordelijk.

“Top-down and bottom-up approach of malnutrition leads to decrease in prevalence rates in all health care settings in the Netherlands” David Forrest, voorzitter jury MNI Grant. Ondervoeding bij ziekte draagt bij aan vertraging van herstel, slechte kwaliteit van leven en voortijdig overlijden. De aandacht voor ondervoeding is nog steeds nodig. Uit de LPZ (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen) blijkt dat ongeveer 25% van de volwassenen en 20% van de kinderen, die worden opgenomen in het ziekenhuis zijn ondervoed. Daarnaast komt ondervoeding voor bij 20% van de ouderen in zorginstellingen en 15% van de clienten die thuiszorg krijgen. Extra inname van eiwit en energie verbetert de kwaliteit van leven en kan herstel versnellen met forse kostenbesparingen als gevolg.

De Nederlandse artsen en zorgprofessionals zijn zich hier steeds meer van bewust en sinds vijf jaar wordt hard gewerkt om ondervoeding snel te herkennen en te behandelen. Voor ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de huisartsenpraktijk en thuiszorg zijn de afgelopen jaren screeningsinstrumenten ontwikkeld en richtlijnen om ondervoeding tijdig op te sporen en adequaat te behandelen.

De succesvolle Nederlandse aanpak is tijdens het congres van ESPEN (Europese vereniging voor klinische voeding en metabolisme) in Nice beloond met de internationale MNI prijs. The Medical Nutrition International Industry (MNI) looft jaarlijks de prijs uit ter waarde van €30.000 aan het land dat de afgelopen jaren de beste initiatieven heeft getoond op het gebied van aanpak van ondervoeding. Deze geldprijs komt ten goede aan een project ter bestrijding van ondervoeding bij ziekte.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen