Klink: Televisie in ziekenhuis is geen medische zorg

Array

Het gebruik van televisie en telefoon door mensen die in het ziekenhuis liggen vallen niet onder de gebruikelijke medische zorg van een ziekenhuis en hoeven dus ook niet te worden vergoed door een verzekeraar. Dat schrijft demissionair minister Klink van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen van SP’er Henk van Gerven.

Van Gerven stelde de schriftelijke vragen naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond. Volgens het onderzoek, begin augustus gepubliceerd, lopen de bijkomende kosten van een verblijf in het ziekenhuis – zoals dus het gebruik van televisie en telefoon door patienten – erg uiteen. Daardoor zijn ze weinig transparant. De bond pleitte er daarom voor ook deze kosten op te nemen in het basispakket van de verzekering.

Alhoewel Klink in de brief aan de Tweede Kamer onderschrijft dat zorgclienten gebaat zijn bij transparantie over de kosten van een aanvullende dienst, wil hij niet zover gaan om de kosten ook door de zorgverzekeraar te laten vergoeden. Het is ‘geen medische zorg’ en het zijn ook geen diensten of voorzieningen ‘die noodzakelijk zijn om goede medische zorg te bieden.’

Volgens de minister is het ook niet aan hem om regulerende afspraken te maken met ziekenhuizen over meer transparantie. Prijsstelling van dergelijke diensten is aan de aanbieder zelf. Wel wijst hij er nog op dat in de Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen ziekenhuizen verplicht zijne en clientenraad samen te stellen. Die kan zich met de zorginstelling buigen over het pakket aan aanvullende diensten, aldus Klink. (RvdD)

Bron: SCOnline

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen