Exacerbaties bij COPD patiënten bereiken niet altijd de arts

Array

Benauwdheidsaanvallen ofwel exacerbaties van COPD patienten komen voor zonder dat patienten hun arts hierover raadplegen. Dat blijkt uit een studie die mijn promovendus Jaap Trappenburg uitvoerde onder 121 patienten. Zij hielden gedurende zes weken dagelijks een dagboek bij en namen eens per week de CCQ af. Hierbij staat CCQ voor Clinical COPD Questionnaire. Van de in totaal 38 exacerbaties onder de 121 patienten werden er 22 gemeld bij een huisarts of longarts. Van de 121 waren er 39 patienten zonder benauwdheidsaanval die toch een arts raadpleegden.

Al deze informatie is te vinden in een artikel van Trappenburg en collega’s in het augustus nummer in een recent nummer van het Tijdschrift Health and Quality of Life Outcomes  2010, 8: 102. Over enkele dagen staat het op website www.integratedcare.nl, doorklikken op Eigen publicaties.

Tot zover dit bericht. Op donderdag 14 oktober vindt het derde congres Recente ontwikkelingen in de zorg aan COPD patienten plaats. Dan komen innovaties in de COPD zorg in Nederland, Belgie en andere landen uitvoerig aan de orde. Die gaan onder meer over de vraag hoe het zelfmanagement van patienten is te verhogen. Zodat zij beter een benauwdheidsaanval bij zichzelf ontdekken en vaker terecht en minder vaak onterecht een arts raadplegen. Wilt u naar dit congres? Meer dan 200 professionals en leidinggevenden meldden zich reeds aan. Klik hier, lees de uitvoerige brochure, meld u aan en deel uw eigen kennis, ervaringen  en inzichten met die van anderen uit het hele land.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen