Dr. Carel Hoyng benoemd tot hoogleraar Maculadegeneratie

0
418

De heer dr. C.B. (Carel) Hoyng (Vlaardingen, 1960) is met ingang van 1 september 2010 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Maculadegeneratie.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid onder ouderen in de westerse wereld. Per jaar krijgen meer dan tienduizend Nederlanders te maken met leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze nieuwe leerstoel is een bekroning op jarenlang wetenschappelijk onderzoek onder leiding van dr. Hoyng naar de oorzaken en behandeling van maculadegeneratie. Het onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met onderzoekinstituten in Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. Onder aanvoering van prof. Hoyng is het UMC St Radboud landelijk en internationaal toonaangevend geworden in het onderzoek en de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Carel B. Hoyng (50) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en volgde van 1988 tot 1992 de opleiding tot oogarts in het UMC St Radboud. Hij promoveerde in 1993 aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar maculadegeneratie. Van 1992 tot 1995 was dr. Hoyng chef de policlinique in het Erasmus MC. Sinds 1995 is hij als senior oogarts werkzaam in het UMC St Radboud.
De komende tijd zal het wetenschappelijk onderzoek gericht zijn op het in kaart brengen van genetische factoren die leeftijdsgebonden maculadegeneratie veroorzaken. Het streven is om deze kennis te gebruiken bij het voorkomen, behandelen en voorspellen van deze aandoening. Prof. Hoyng is nauw betrokken bij de activiteiten van de landelijke maculadegeneratiepatientenvereniging.
De leerstoel wordt ondersteund door het Macula Degeneratie Fonds.

Bron: RU