Dr. Hans van Balkom, bijzonder hoogleraar Ondersteunde Communicatie bij meervoudige handicaps
ArrayDe heer dr. L.J.M. (Hans) van Balkom (Kerkrade, 1954) is met ingang van 1 oktober 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ondersteunde Communicatie (OC) bij meervoudige handicaps aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.
De leerstoel is een intiatief van de BOSK, de vereniging van mensen motorisch gehandicapten en hun ouders en is de eerste en enige leerstoel die zich volledig richt op Ondersteunde Communicatie: gebaren, grafische symbolen, tastbare verwijzers, traditionele, eenvoudige communicatiehulpmiddelen en geavanceerde computergebaseerde toepassingen (met computerspraak, gebarenanimaties, virtuele leeromgevingen).
Van Balkom is sinds 2002 aan de Radboud Universiteit Nijmegen verbonden als initiator en directeur van het Expertisecentrum voor Atypische Communicatie(-ontwikkeling), EAC. Dat verricht in opdracht van Koninklijke Kentalis wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van kinderen en (jong) volwassenen met auditieve beperkingen, ernstige spraak-/taalmoeilijkheden en meervoudig bepaalde communicatiebeperkingen.
Expert
Dr. Hans van Balkom geldt als expert op het gebied van Ondersteunde Communicatie (OC) voor mensen met meervoudig bepaalde communicatie beperkingen. Zijn onderzoek ligt aan de basis van verschillende interventies en computertechnologische toepassingen in Ondersteunde Communicatie.
Als bijzonder hoogleraar zal Van Balkom de contacten tussen het Behavioural Science Institute en de behandelingspraktijk verder uitbouwen. Zo zullen hersenscantechnieken ingezet worden om meer te weten te komen over de neurale processen die noodzakelijk zijn voor taalverwerving en communicatie(ondersteuning), maar die bij mensen met zeer ernstige spraak-/taalmoeilijkheden en communicatieproblemen anders georganiseerd zijn en tot uiting komen.
Taalontwikkelingsproblemen
Hans van Balkom studeerde Nederlandse taal, cultuur en literatuur, taalwetenschap, kinderpsychiatrie, neuropedagogiek en onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde in 1982 cum laude zijn masters en volgde aansluitend de postdoctorale opleiding neuropsychologie aan de Universiteit van Maastricht. In 1991 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar de communicatie van kinderen met specifieke taalontwikkelingsproblemen.
Koninklijke Kentalis
Van Balkom werkte als onderzoeker bij SWOR (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Revalidatie) in Hoensbroek en bij TNO in Delft. Van 1997-2009 was hij in verschillende functies werkzaam bij Koninklijke Kentalis (voormalig Instituut voor Doven, Viataal en KEGViataalGroep). Hij is oprichter (2008) en directeur van MILO, een universitair kennis- en ontwikkelcentrum (gekoppeld aan de leerstoel) met regionale dagbehandelingscentra of dagklinieken gespecialiseerd in evidence-based interventies op het gebied van Ondersteunde Communicatie voor niet- of nauwelijks sprekende kinderen met ernstige meervoudig bepaalde beperkingen. Vanaf 2009 werkt hij als programmadirecteur Ondersteunde Communicatie en lid van de wetenschappelijke raad bij Koninklijke Kentalis te Sint-Michielsgestel.