Medicijn tegen hersenvliesontsteking vermindert sterfte met een derde

0
285

Behandeling van bacteriele meningitis met dexamethason spaart in Nederland 25 levens per jaar. Een studie van AMC-onderzoekers Diederik van de Beek en Matthijs Brouwer in Neurology (29 september online gepubliceerd) onderstreept de effectiviteit van deze behandeling.
Meningitis door de pneumokokbacterie is de meest voorkomende vorm van meningitis en tevens de meest ernstige vorm van bacteriele meningitis. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 250 nieuwe patienten met pneumokokken meningitis. Het geeft de meeste restverschijnselen (zoals hersenbeschadiging, gehoorverlies en leerstoornissen) en kent het hoogste aantal patienten dat overlijdt. Naar schatting overlijdt 20 tot 30 procent van de meningitispatienten.
In een eerdere studie toonde AMC-onderzoeker Diederik van de Beek aan dat toediening van dexamethason een effectieve behandeling is tegen bacteriele meningitis. Naar aanleiding daarvan zijn richtlijnen opgesteld voor de behandeling van bacteriele meningitis met dexamethason. Bij later onderzoek met patientenpopulaties in Vietnam, Malawi en Zuid-Amerika leek het effect van dexamethason minder duidelijk te zijn. Daardoor ontstond er onduidelijkheid of meningitispatienten behandeld moeten worden met dexamethason.
Van de Beek en Brouwer vergeleken in een nieuwe studie een groep van 357 Nederlandse patienten die volgens de nieuwe richtlijnen zijn behandeld, met een groep van 352 Nederlandse patienten, die voor meningitis zijn behandeld voordat de richtlijnen werden aangepast. Deze studie wordt op 29 september gepubliceerd in Neurology, het tijdschrift van de American Academy of Neurology.
De studie toont aan dat door behandeling met dexamethason de sterfte afneemt met 10 procentpunten. Ook het aantal patienten met gehoorverlies neemt af met 10 procent. Het onderzoek onderstreept daarmee nogmaals de effectiviteit van behandeling van bacteriele meningitis met dexamethason.
‘In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 250 nieuwe patienten met pneumokokken meningitis. Dankzij behandeling met dexamethason overlijden er minder mensen. Deze therapie spaart zo’n 25 levens per jaar. Dat is een daling in sterfte van een derde. Dat is een enorm effect’, zegt Van de Beek.
Het onderzoek van Van de Beek en Brouwer is tevens een implementatiestudie. Sinds de richtlijnen zijn aangepast, passen neurologen deze ook daadwerkelijk toe. Bijna iedereen met bacteriele meningitis in Nederland wordt nu behandeld met dexamethason.
Dit onderzoek is financieel ondersteund door NWO en het AMC.

Bron: AMC