Medisch specialisten voeren eensgezind actie

Array

Bijna 90% van de medisch specialisten in algemene ziekenhuizen werkt morgen (7 oktober) volgens een zondagsdienst. Op deze manier voeren de medisch specialisten in vrij beroep actie tegen de voorgestelde wetswijzigingen van VWS. In de ziekenhuizen die meedoen wordt alleen spoedeisende zorg verleend en zullen de meeste poliklinieken gesloten zijn.
Een overweldigende meerderheid van de medisch specialisten in vrij beroep heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Orde van Medisch Specialisten om op 7 oktober actie te voeren. De deelnemende specialisten hebben de patientafspraken verplaatst naar een andere datum. Alle patienten zijn hierover geïnformeerd. De actiedag wordt in de ziekenhuizen op eigen wijze ingevuld. Zo is er in het Antonius Ziekenhuis in Sneek een informatiemarkt voor publiek en organiseert het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp een openbaar symposium over kwaliteit van zorg.

Wetswijzigingen
De landelijke actiedag  is volgens de Orde van Medisch Specialisten nodig om de politiek ervan te overtuigen dat de voorgestelde wetswijzigingen grote gevolgen zullen hebben voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Het voorgenomen regeerakkoord zet, net als demissionair minister Klink, in op het versterken van positie van de raad van bestuur in de behandelrelatie met de patient. Tevens wordt het wetsvoorstel Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg) doorgezet, inclusief het invoeren van het beheersmodel medisch specialisten. Deze voorstellen leiden ertoe dat:
• niet-professionals de uiteindelijke zeggenschap krijgen over de behandeling;
• minder patienten kunnen worden geholpen, met als gevolg wachtlijsten;
• patienten niet langer van¬zelfsprekend de optimale medicatie, diagnose of behandeling krijgen.
De medisch specialisten zien hierin grote noodzaak om actie te voeren. De Orde heeft diverse alternatieven bij het ministerie van VWS aangedragen maar vond tot nu toe geen gehoor.

Actietour
De Orde van Medisch Specialisten zal morgen met een actiebus drie ziekenhuizen bezoeken. Om 07. 45 uur begint de tour bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vervolgens gaat de actiebus naar het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel waar de aankomst gepland staat om 10.30 uur. De laatste stop is Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde in Den Haag. Daar begint het programma om 15.00 uur.
Meer informatie over de actie en over de deelnemende ziekenhuizen vindt u op www.ordeactie.nl

Bron: Orde van Medisch Specialisten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen