Reumapatiënt gebaat bij vroege diagnose

Patienten met beginnende reuma zijn veel beter af als ze binnen twaalf weken na het begin van de klachten behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Annette van der Helm en collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat is gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis and Rheumatism. Om die reden is de afdeling Reumatologie van het LUMC afgelopen september begonnen met een inloopspreekuur voor mensen met gewrichtspijn.

De onderzoekers keken bij een groep van 1.650 patienten met gewrichtsontstekingen hoeveel tijd er verstreek tussen het ontstaan van de klachten en de start van de behandeling door een reumatoloog. Bij slechts 31 procent van deze groep patienten was die termijn onder de twaalf weken. Bij een subgroep van 600 patienten met reumatoïde artritis onderzochten de LUMC’ers welke effecten een latere start van de behandeling had op het verloop van de aandoening. Die effecten bleken aanzienlijk. Patienten die binnen twaalf weken na het ontstaan van de klachten behandeld werden, hadden na zes jaar bijna de helft minder schade aan de gewrichten. Bovendien hadden ze bijna twee keer zoveel kans om in een zogenoemde medicijnenvrije remissie te komen, dat wil zeggen: zelfs zonder gebruik van medicijnen geen last meer te hebben van de ziekte.

Ziekte en behandeling
Bij reuma en aanverwante aandoeningen ontstaan er ontstekingen in de gewrichten die pijnlijk zijn en tot gewrichtsschade kunnen leiden. De afgelopen vijftien jaar is er veel veranderd in de behandeling van reuma. De geneesmiddelen tegen reuma die het ziekteverloop beïnvloeden (DMARD’s), zoals methotrexaat en infliximab, verminderen de ontstekingen effectief en bij een deel van de patienten verdwijnt de reuma zelfs, vooral wanneer de behandeling direct gestart wordt.

Vertraagde diagnose
Van alle patienten met een gewrichtsontsteking heeft de groep patienten met reumatoïde artritis de meeste vertraging tussen de eerste klacht en het eerste bezoek aan de reumatoloog. Dit komt vooral doordat de klachten bij deze groep vaak sluipend of geleidelijk beginnen. Vaak zijn zowel de patient als de huisarts niet direct gealarmeerd. Daarnaast zit de gewrichtsontsteking veelal in de kleine gewrichten van handen en voeten. Ontsteking in deze gewrichten is vaak subtiel en, zeker in een vroeg stadium, moeilijk te herkennen.

Inloopspreekuur
Huisartsen uit de regio kunnen patienten met mogelijk reumatische klachten doorverwijzen naar het open inloopspreekuur in het LUMC. De zogenoemde Early arthritis recognition clinic (eaRc) vindt plaats elke dinsdag en donderdag tussen 15.15 uur en 16.00 uur. Patienten beantwoorden eerst een aantal vragen en ondergaan daarna een kort gewrichtsonderzoek. De reumatoloog beoordeelt of er sprake is van gewrichtsontsteking. Is dit niet het geval dan wordt de patient terugverwezen naar de huisarts. Wordt er wel gewrichtsontsteking geconstateerd, dan volgt op korte termijn een afspraak voor verdere behandeling en diagnostiek.

Meer informatie? Ga naar www.lumc.nl en gebruik als zoekwoord: eaRc.

Bron: LUMC

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen