Praktijkondersteuner GGZ neemt huisarts veel werk uit handen

Array
Namens de LHV nam huisarts en hoofd beleid & ontwikkeling Karel Rosmalen (midden) deel aan de forumdiscussie. Foto: LVG

Huisartsen die een praktijkondersteuner GGZ in de praktijk hebben, zijn tevreden over de toegevoegde waarde. De POH GGZ functioneert goed, neemt veel werk uit handen en patienten zijn tevreden.

Dit blijkt uit een enquête die de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft gehouden onder haar leden. Ruim 700 huisartsen reageerden op de vragenlijst. De helft van deze huisartsen werkt op dit moment met een POH-GGZ of overweegt deze in te zetten.

Werkzaamheden
De praktijkondersteuners GGZ die nu werken hebben grotendeels een SPV-achtergrond en houden zich met name bezig met inventarisatie van klachten, diagnostiek, korte behandeling en begeleiding. De POH-GGZ is doorgaans in dienst van de huisarts of van de coöperatie/zorggroep; 38% is gedetacheerd vanuit een GGZ- of andere instelling.

Regeling
De huisartsen die nog niet werken met een POH-GGZ geven aan dat zij de regeling niet aantrekkelijk genoeg vinden. Dit heeft o.a. te maken met de beschikbare vergoeding en extra werk voor invoering van deze nieuwe functionaris in de praktijk.

Ondersteuning
Wat informatie en ondersteuning betreft weten de geïnteresseerden in POH-GGZ wel waar zij terecht kunnen. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn, dan ontvangen huisartsen dat het liefst via de website of bijeenkomsten in de regio.

Dag van de POH GGZ
Dat de POH GGZ een duidelijke rol heeft in de eerstelijn, bleek ook tijdens de landelijke dag POH-GGZ die de LVG afgelopen dinsdag organiseerde.

Carolien Pronk, beleidsmedewerker van de LHV: ‘Tijdens de bijeenkomst werd al heel snel duidelijk dat de partijen het in grote lijnen met elkaar eens zijn. De functie POH-GGZ biedt een antwoord op de grote vraag van patienten om laagdrempelige hulp, dichtbij huis, bij psychische klachten.’

De LHV wil met andere partijen de handen ineen slaan om de functie van POH-GGZ stevig te integreren in de huisartsenvoorziening. We zien ook graag dat meer huisartsen een POH-GGZ in dienst nemen, zodat de ontwikkeling en inbedding van de POH-GGZ functie in een stroomversnelling komt. De LHV steunt dan ook de oproep van de LVG om deel te nemen aan het Platform POH-GGZ. Dit platform kan zich uitspreken over competenties en taken en minimumeisen aan de opleiding formuleren.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen