Internationale dag van de witte stok

Bent u op straat wel eens een voetganger tegengekomen met een witte stok, met daar omheen twee rode bandjes? Weet u wat die stok betekent? Die witte stok is een officieel verkeersteken; artikel 49, eerste lid: u mag het niet negeren. Iemand met zo’n stok laat aan het overige verkeer zien dat hij/zij slecht ziet of helemaal blind is. U moet deze voetganger ongehinderd laten doorgaan.

Op 15 oktober, de internationale dag van de witte stok, vragen slechtziende en blinde weggebruikers extra aandacht voor de plaats, die zij als verkeersdeelnemers, hebben.

De school voor blinde en slechtziende kinderen, Visio Onderwijs Rotterdam, is weer terug in een nieuw gebouw aan de Heindijk 4. De kans is dan ook groot dat u te maken krijgt met weggebruikers met een witte stok. Op deze dag lopen 60 leerlingen van 4 15 jaar in optocht en uitgerust met witte stokken van de Heindijk naar het winkelcentrum Keizerswaard, alwaar zij om 9.30 uur een symbolische witte stok overhandigen aan dagelijks bestuurder Bram van
Hemmen, portefeuillehouder van onderwijs en welzijn.

Vervolgens wordt Van Hemmen uitgedaagd om geblinddoekt, maar met witte stok, de drukke Groenix van Zoelenlaan over te steken, samen met alle slechtziende en blinde leerlingen van de VISIO school.

Wilt u slechtziende en blinde medeweggebruikers verder helpen, zorg er dan voor dat u de voor hen aangelegde markeringen, zoals geleidelijnen, of noppentegels bij oversteekplaatsen, niet blokkeert. Toeter niet naar een blinde oversteker ten teken dat hij moet oversteken. Dit werkt verwarrend en is gevaarlijk.

Wilt u helpen met oversteken, spreek de blinde weggebruiker aan en vraag of hij hulp nodig heeft. Zeg even wanneer het veilig is, of bied uw elleboog aan en loop mee naar de overkant. En: Stop voor de uitgestoken witte stok!

15 oktober, internationale dag van de witte stok! Namens alle slechtziende en blinde verkeersdeelnemers hartelijk bedankt!

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen