Baanbrekend onderzoek naar MS

Op het European Committee for Treatment and Research of MS (ECTRIMS) 2010 in Göteborg – Zweden van 13 t/m 16 oktober a.s., wordt een grootschalig Nederlands onderzoek naar Multiple Sclerose en cognitieve problemen gepresenteerd. Uit dit onderzoek, waaraan meer dan 700 Nederlanders met deze chronische ziekte hebben meegedaan, zijn baanbrekende resultaten naar voren gekomen.

Van de 718 deelnemers blijkt 73% problemen te ervaren in het alledaagse denken en handelen. Vooral de volgende cognitieve punten zijn opvallend: slecht geheugen, minder goed kunnen plannen, minder goed het overzicht houden en traagheid in het verwerken van informatie. Op een intelligentietest scoren de deelnemers juist gemiddeld tot bovengemiddeld.

Uit het onderzoek is ook een duidelijke link naar voren gekomen tussen cognitieve klachten, vermoeidheid en psychische problemen, zoals somberheid en angst. Zo geeft 69% van de 718 deelnemers aan soms, regelmatig of altijd vermoeidheid te ervaren.

Dit onderzoek toont aan dat mensen met MS veelal niet alleen fysieke beperkingen ervaren, maar dat er ook sprake is van cognitieve beperkingen en dat het met name deze problemen zijn die het alledaagse leven met MS moeilijk maken.

Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nationaal MS Fonds die de krachten bundelt in strijd tegen MS, het psychiatrisch centrum PsyToBe te Rotterdam, St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg en de Universiteit Leiden. In de eerste fase van het onderzoek zijn uitgebreide vragenlijsten verstuurd naar de deelnemers met onder andere vragen over hun cognitie, vermoeidheid en gevoelens van depressie / angsten. In de tweede fase is een deel van deze mensen thuis bezocht. Tijdens deze bezoeken ondergingen de deelnemers neurologische en neuropsychologische testen die de cognitieve problemen zichtbaar konden maken.

In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen Multiple Sclerose, jaarlijks komen hier 350 patienten bij. Vrouwen lijken een grotere kans te hebben op deze ziekte van het centrale zenuwstelsel. De diagnose worden meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar gesteld. MS wordt ook wel een ziekte zonder gezicht genoemd, omdat geen twee mensen met MS dezelfde symptomen hebben. Zo kan de ene persoon met MS rolstoelafhankelijk zijn, spasmen hebben en incontinent zijn. Een ander met MS kan nog een marathon lopen, af en toe last hebben van de ogen en vermoeidheid ervaren. Het Nationaal MS Fonds is het landelijk centrum voor de strijd tegen MS, waar mensen met MS, MS deskundigen en verder iedereen met vragen over deze ziekte, terecht kunnen.

Bron: Nationaal MS Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen