Kans op erfelijke borstkanker eenvoudig digitaal in te schatten

Online inschatten of je risico loopt op erfelijke borstkanker, dat kan nu dankzij een eenvoudige zelftest die is ontwikkeld door het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) in Nijmegen. Met de test wil het RUCO meer aandacht vragen voor het herkennen, behandelen en voorkomen van erfelijke borstkanker.

Een op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker en jaarlijks wordt de diagnose bij ruim 12.500 vrouwen gesteld. Als je zelf of in je familie wordt geconfronteerd met borstkanker, rijzen al snel de volgende vragen: Kan het erfelijk zijn? Hoe groot is de kans dat zussen, dochters of moeders ook borstkanker krijgen? En hoe groot is de kans dat ik nogmaals kanker krijg? 

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5% van alle vrouwen met borstkanker een erfelijke vorm heeft. Helaas wordt die erfelijke vorm vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor lopen patienten en hun naaste familieleden meer gevaar dan nodig is. Als je erfelijke kanker hebt, is de kans groot dat naaste familieleden ook erfelijk belast zijn en kanker kunnen ontwikkelen. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een zeer hoog risico – soms wel 80% – om op relatief jonge leeftijd kanker te krijgen. Daarnaast hebben mensen met erfelijke kanker een grotere kans op herhaling van de ziekte.

Risico-inschatting in maximaal 14 vragen
Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge van de afdeling Antropogenetica legt zich toe op verbetering van herkennen, behandelen en voorkomen van erfelijke kanker. Ze heeft met collega’s een makkelijk toepasbare online zelftest ontwikkeld die vertelt of vrouwen een verhoogd risico hebben op erfelijke borstkanker. Vrouwen vullen minimaal zes en maximaal veertien ja/nee vragen in over zichzelf en hun naaste familieleden. De test geeft direct een eerste risico-inschatting maar kan niet bepalen of er sprake is van erfelijke kanker.  Wie volgens de test een verhoogd risico heeft op een erfelijke vorm, krijgt het advies om met de huisarts te overleggen over doorverwijzing naar een klinisch geneticus voor een erfelijkheidsonderzoek.

Prof. Hoogerbrugge: ‘De test is bij uitstek ontwikkeld voor vrouwen die al borstkanker hebben en willen weten of er een kans is dat het erfelijk is. En voor vrouwen die willen weten of zij ook een verhoogd risico hebben op een erfelijke aanleg, omdat een naast familielid zoals een moeder, dochter of zus borstkanker heeft. We weten dat er drie belangrijke kenmerken zijn van erfelijke borstkanker. Het krijgen van borstkanker of eierstokkanker op jonge leeftijd, meerdere mensen in de familie die borst- of eierstokkanker krijgen en iemand die in beide borsten kanker krijgt.

Aan de ene kant hopen we veel vrouwen te kunnen geruststellen, want slechts een zeer klein deel blijkt erfelijke kanker te hebben. Aan de andere kant hopen we meer vrouwen bewust te maken van een mogelijke erfelijke belasting en deze vroegtijdig op te sporen. Want vroegtijdige opsporing betekent dat vrouwen een veel grotere kans hebben op goede (preventieve) behandelmethoden.’

De zelftest is voor iedereen eenvoudig in te vullen via www.umcn.nl/ruco. Daarnaast is het mogelijk de test ook op andere websites te publiceren. Geïnteresseerden kunnen de zogenaamde widget ‘ophalen’ via: www.erfelijkekanker.nl.

Bron: UMC St Radboud

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

Recente artikelen