Ook sleutelgatchirurgie beïnvloedt buikvlies

0
209

Bij sleutelgatchirurgie (laparoscopische chirurgie) wordt – net als bij open chirurgische ingrepen – het buikvlies beschadigd. Walter Brokelman concludeert in zijn proefschrift dat ook laparoscopische chirurgie een effect heeft op de biologische functies van het buikvlies. Bij sleutelgatchirurgie moet de buik worden opgeblazen en dit leidt tot allerlei herstelreacties.

Door een van deze reacties wordt fibrine gevormd (soort littekenweefsel), die uiteindelijk weer moet worden afgebroken. Het niet afbreken van fibrine is gerelateerd aan bijvoorbeeld de vorming van verklevingen.

In het onderzoek van Brokelman bleek kortdurende laparoscopie de capaciteit van het buikvlies om fibrine af te breken niet te verstoren. Het afkoelen van de buikholte door het opblazen met gas van kamertemperatuur leidde echter tot verminderde capaciteit om fibrine af te breken. Brokelman heeft ook laten zien dat langdurige laparoscopische chirurgie deze capaciteit wel verstoort.

11-11-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Walter Brokelman, Geneeskunde
Proefschrift: Peritoneal biology during laparoscopic surgery
Promotor 1: Prof. dr. I.H.M. Borel Rinkes
Copromotor 1: Dr. M.M.P.J. Reijnen
Copromotor 2: Dr. J.H.G. Klinkenbijl

Bron: UU

Vorig artikelEerstelijns gezondheidszorg te vaak genegeerd
Volgend artikelKosteneffectiviteit van bloedtesten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.