Samenwerking Groningse ziekenhuizen in logistiek en sterilisatie

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) en het Refaja Ziekenhuis (RZS) zijn voornemens te gaan samenwerken op het gebied van sterilisatie van medische hulpmiddelen en de bijbehorende logistieke dienstverlening. Met de samenwerking willen de ziekenhuizen de kwaliteit en efficientie van deze activiteiten verhogen. Vandaag ondertekenen de drie partijen hiervoor een intentieverklaring. De samenwerking is gericht op de vorming van een regionaal sterilisatiecentrum en de centrale opslag en distributie van steriele en niet steriele goederen. Beoogde locatie voor deze activiteiten is het logistiek centrum van het UMCG op bedrijventerrein Eemspoort in Groningen. De drie ziekenhuizen beschikken nu ieder over een eigen afdeling voor het steriliseren van medische hulpmiddelen. Hier worden instrumenten, na gebruik op een operatiekamer, polikliniek of verpleegafdeling, gesteriliseerd. Ook de opslag en distributie van steriele en niet-steriele goederen doen de ziekenhuizen ieder voor zich, met uitzondering van het UMCG, die op dit gebied al nauw samenwerkt met het Martini Ziekenhuis in het logistiek centrum Eemspoort. De komende maanden gaan de ziekenhuizen onderzoeken of zij door samenwerking, standaardisatie van instrumenten en met behulp van ‘tracking & tracing’-systemen de kwaliteit van de dienstverlening kunnen verhogen en de kosten verlagen. Ook de invoering van zogenoemde ‘procedure based trolleys’ wordt daarbij bekeken. Dit zijn kant-en-klare trolleys met alle medische hulpmiddelen die voor een operatieve ingreep nodig zijn. Bij de planontwikkeling voor de vorming van het regionaal sterilisatiecentrum wordt rekening gehouden met een uitbreiding naar meerdere gebruikers. Naar verwachting zal binnen een half jaar een definitief besluit vallen over de voorgenomen samenwerking.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen