Dagplanning op mobieltje vergroot zelfstandigheid bij autisme

Array

Nieuw bedrijf Autivision bundelt informatie, hulpmiddelen en tips
Mensen met autisme kunnen hun zelfgemaakte dagplanning, die voor noodzakelijke structuur in hun leven zorgt, voortaan downloaden en op hun mobiele telefoon zetten. De telefoon geeft dan een geluidssignaal als iemand naar school gaat, buiten mag spelen of moet eten, waardoor mensen met autisme zelfstandig en zonder begeleiding kunnen overgaan naar de volgende activiteit. Dit vergroot hun  zelfstandigheid en bewegingsvrijheid enorm.

Het onlangs door ouders van een autistisch kind opgerichte bedrijf Autivision heeft hiervoor een programma op zijn website gezet, waarmee mensen een eigen dag- en/of takenschema op maat kunnen maken met behulp van driedimensionale pictogrammen en eigen foto’s of plaatjes. Dat kunnen ze vervolgens uitprinten, op hun computer weergeven of meenemen op hun mobiele iPhone, iPod, iPad of andere smartphones die op Android werken.

,,Mensen met autisme hebben een beperking in overzicht houden en plannen. Hun wereld is vaak één grote chaos. Wat we doen met het dagschema is de wereld duidelijker maken, meer structuur geven. Als je dat in je mobiele telefoon hebt staan hou je grip op de dag,” legt Ellen Huisman van Autivision uit. Omdat mensen met autisme vaak visueel zijn ingesteld, werkt het programma met pictogrammen. Naast zwart-witte tweedimensionale, zoals in andere dagschema’s worden gebruikt, kent het programma driedimensionale afbeeldingen van mascotte Tommy, die bezoekers van de website ook de weg wijst. De applicatie telt momenteel zo’n tweehonderd pictogrammen voor verschillende alledaagse activiteiten. ,,Mensen met autisme zijn beelddenkers. Ze nemen dingen met plaatjes beter op dan met woorden. Daarom worden ze ook in het onderwijs gebruikt. Met onze pictogrammen ondersteunen wij de communicatie en bieden we hen meer houvast,” aldus Ellen Huisman.
Wat ouders vaak zien is dat hun kinderen geen papiertje met een dagschema meer mee willen nemen. Het dagschema op de mobiele telefoon is dan handiger en ook nog een stuk hipper. De applicatie geeft niet alleen een geluid- of trillingssignaal bij wisseling van activiteiten, of indien gewenst vijf minuten daarvoor, maar kan ook een tijdsbalk weergeven die de tijd aftelt. Voor volwassenen die geen pictogrammen, maar tekst in het dagschema willen, brengt Autivision binnenkort een aanvulling op het programma op zijn website.

Autivision is opgericht door Ellen Huisman en haar partner Fred de Bruijn, beide ouder van een autistisch kind. Zij ervoeren aan den lijve dat op internet het aanbod aan informatie, producten en diensten op het gebied van autisme enorm versnipperd is. Daarom bundelden ze op hun website www.autivision.nl  zoveel mogelijk beschikbare informatie, tips en hulpmiddelen in één totaalconcept.

Meer informatie: www.autivision.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen