Gebruik van een AED verbetert de overlevingskansen

Array

Inzet van een AED bij mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis verdubbelt de overlevingskans. Dat heeft onderzoeker Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vastgesteld in een onderzoek naar de hele keten van hulpverlening bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de AED ter plaatse hangt kan de overlevingskans zelfs verdrievoudigen maar het wordt nog te weinig toegepast.

De overleving is volgens Berdowski na een plotse hartstilstand in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 9 naar 17 procent. Berdowski noemt het ook zeer belangrijk dat een meldkamercentralist de hartstilstand herkent. Dat bleek in 70 procent van alle meldingen van hartstilstand het geval. Als de centralist meteen weet waar het om gaat is de kans op overleven 14 procent, maar als dat niet duidelijk is, daalt de overlevingskans naar slechts 5 procent. De helft van de patienten met een schokbare hartritmestoornis overleeft het als ze de schok binnen 6 minuten krijgen.

De reanimatierichtlijn van 2005 voor mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft naast verbeteringen, ook problemen aan het licht gebracht ten opzichte van de richtlijn uit 2000.

Om de vijf jaar worden de richtlijnen voor reanimatie vernieuwd. Nieuw in de richtlijn van 2005 was dat bij hartstilstand direct na toediening van de schok meteen gestart moest worden met hartmassage. Veel hartmassage is positief, maar daardoor blijven mensen ook wat langer in een schokbaar hartritme en dat is niet goed. Berdowski pleit voor onderzoek naar een techniek waarbij het schokbare ritme van het hart te bekijken is zonder dat de hartmassage beeindigd moet worden.

Maandag 18 oktober verschijnen nieuwe richtlijnen 2010. De Europese Reanimatieraad hoopt dat hiermee verdere stappen worden gezet om de uitkomst van een reanimatie te verbeteren.

Bron: UVA / AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen