Het Groene Hart in Gouda, het Slotervaart in Amsterdam en de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo scoren het hoogst in het nieuwe onderzoek van Elsevier

Array

Drie ziekenhuizen bovenaan Elsevier-lijst
Het Groene Hart in Gouda, het Slotervaart in Amsterdam en de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo scoren het hoogst in het nieuwe onderzoek naar ziekenhuizen van Elsevier. Elsevier en bureau SiRM presenteren geheel vernieuwd onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’, gebaseerd op openbare informatie van ziekenhuizen zelf over veilig, zorgvuldig en patientgericht werken. Maar nog steeds mag Nederland niet weten welk ziekenhuis het best de patienten geneest en waar de beste dokters werken. Voor het eerst bracht het weekblad, met ondersteuning van bureau SiRM, alle openbare informatie over ziekenhuizen bij elkaar. Voor de eindbeoordeling is geput uit de ‘prestatie-indicatoren’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, uit het programma Zichtbare Zorg en uit gegevens over wachtlijsten.

De laagste scores zijn voor het Medisch Centrum Alkmaar, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Ziekenhuis Röpcke-Zweers in Hardenberg en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Veilig, nauwgezet bij de medische zorg, betrouwbaar als organisatie en optimaal als voorlichter voor de patient. Dat is het profiel van een goed ziekenhuis volgens Elsevier.
Het Medisch Spectrum Twente is het meest ’transparante ziekenhuis’; het leverde alle informatie het meest compleet aan. Opmerkelijk is dat juist dit ziekenhuis het afgelopen jaar in opspraak raakte vanwegen een falende en blunderende neuroloog. Het minst transparant is het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam.

Bij de beoordeling van Elsvier staan veiligheid, nauwgezetheid, betrouwbaarheid en voorlichting aan de patient centraal. Het weekblad gebruikt daarvoor alle openbare informatie over ziekenhuizen, en benadrukt dat de belangrijkste gegevens missen: cijfers over geslaagde ingrepen of de prestatiecijfers van de dokters zijn nog steeds niet openbaar. Daardoor is het onmogelijk om ‘het beste ziekenhuis’ aan te wijzen.

Elsevier’s De Beste Ziekenhuizen 2010
SiRM ondersteunt het weekblad Elsevier bij het onderzoek De beste ziekenhuizen 2010, naar de prestatie-indicatoren en andere publiek beschikbare gegevens over Nederlandse ziekenhuizen. Voor het onderzoek zijn prestatie-indicatoren geselecteerd, zowel zorginhoudelijke indicatoren als gegevens over wachttijden, gegevens over de financiele toestand van een ziekenhuis en over de ervaringen van patienten (CQ-index). De ziekenhuizen en specialisten zijn zelf betrokken geweest bij de ontwikkeling van de zorginhoudelijke indicatoren die bijvoorbeeld ook gebruikt worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg ten behoeve van het toezicht en door verzekeraars voor de inkoop van ziekenhuiszorg. De zorginhoudelijke indicatoren zijn ingedeeld naar de domeinen effectiviteit, veiligheid en patientgerichtheid. Samen met de wachtlijsten bepalen de scores op die drie domeinen de positie in het Elsevier-onderzoek De beste ziekenhuizen. Bekijk welke methoden (pdf) en indicatoren (pdf) door Elsevier zijn gebruikt voor het onderzoek.

Ze hebben 356 van de 795 beschikbare indicatoren uit de basisset en de veiligheidsset van de IGZ, en tranche 1 van Zichtbare Zorg geselecteerd. In de selectie zijn bijna alle indicatoren uit ziekenhuisbrede indicatorsets meegenomen en een groot deel van de indicatoren voor acute zorg die door alle ziekenhuizen wordt geleverd. Uit indicatorsets voor aandoeningspecifieke electieve zorg zijn alleen de indicatoren geselecteerd die iets zeggen over de kwaliteit van het gehele ziekenhuis, en niet enkel over één specifieke aandoening. Er zijn geen indicatoren geselecteerd waarvoor een casemixcorrectie nog noodzakelijk is. Uiteindelijk zijn 104 indicatoren voor electieve zorg geselecteerd.

In dit onderzoek worden verschillende indicatoren gecombineerd tot samengestelde indicatoren. De indicatoren worden eerst omgeschaald naar een uniforme schaal (z-score) en worden daarna gewogen bij elkaar opgeteld. De gewichten zijn samen met Elsevier vastgesteld. De verhouding in gewicht tussen structuur-, proces- en uitkomstindicatoren is vastgesteld op 1:1,5: 2. Ziekenhuizen die gegevens niet hebben aangeleverd, krijgen de laagst gescoorde waarde.

De score van een ziekenhuis wordt uitgedrukt in één tot vier bolletjes. De bolletjes bevatten geen waardeoordeel van SiRM of Elsevier, maar geven aan hoe het ziekenhuis scoort op de geselecteerde indicatoren vergeleken met het gemiddelde in Nederland. De uitslag kwalificeert ziekenhuizen dus niet als ‘slecht’ of ‘goed’ in absolute zin. Voor indicatoren waarbij toeval een rol speelt, houden we rekening met de statistische betrouwbaarheid. De score van een ziekenhuis en het betrouwbaarheidsinterval bepalen dan samen het aantal bolletjes van een ziekenhuis. Op die indicatoren kunnen ziekenhuizen ook halve bolletjes scoren.

Voor de financiele toestand is een combinatie van vijf indicatoren, gevuld met gegevens uit de enkelvoudige jaarrekeningen, gebruikt. De jaarverslagen zijn door SiRM verzameld en geanalyseerd. Vergelijking van de wachttijden is alleen gedaan voor specialismen en behandelingen die alle ziekenhuizen aanbieden. Voor de klantervaring is de CQ-index ziekenhuisopname gebruikt

De patienten zelf zijn het meest te spreken over het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het Antonius in Sneek en De Tjongerschans in Heerenveen. Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen krijgt de laagste waardering. De tevredenheid van patienten wordt sinds gemeten met de zogeheten Customer Quality Index, waarbij in alle ziekenhuizen aan patienten dezelfde vragen worden gesteld.

Geldproblemen maken een ziekenhuis niet slechter, blijkt uit het onderzoek. Acht ziekenhuizen hebben een zwakke financiele positie, maar de gemeten kwaliteit van de zorg wordt daardoor niet significant beïnvloed.

EINDOORDEEL MEDISCHE ZORG EN PATIËNTGERICHTHEID

hoe hoger het cijfer, des te beter; maximum=4

PlaatsNaam Zorg Gerichth. Tot.
AlkmaarMC Alkmaar111
AlmereFlevo434
AmersfoortMeander MC243
AmstelveenAmstelland333
AmsterdamAMC412
AmsterdamBovenIJ132
AmsterdamOLV Gasthuis434
AmsterdamSint Lucas Andreas322
AmsterdamSlotervaart444
AmsterdamVU Medisch Centrum211
ApeldoornGelre Ziekenhuizen344
ArnhemAlysis Zorggroep333
AssenWilhelmina312
Bergen op ZoomLievensberg423
BeverwijkRode Kruis322
BoxmeerMaas222
BredaAmphia132
Capelle a/d IjsselIjsselland232
DelftReinier de Graaf333
DelfzijlOmmelander132
Den BoschJeroen Bosch333
Den HaagBronovo333
Den HaagHaga412
Den HaagMC Haaglanden211
Den HelderGemini232
DeventerDeventer232
DirkslandVan Weel-Bethesda121
DoetinchemSlingeland434
DokkumDe Sionsberg243
DordrechtAlbert Schweitzer434
DrachtenNij Smellinghe434
EdeGelderse Vallei333
EindhovenCatharina322
EindhovenMáxima MC344
EmmenScheper111
EnschedeMedisch Spectrum434
GeldropSint Anna232
GorinchemRivas Beatrix222
GoudaGroene Hart444
GroningenMartini423
GroningenUMC111
HaarlemKennemer344
HardenbergRöpcke-Zweers111
HarderwijkSint Jansdal344
HeerenveenDe Tjongerschans333
HeerlenAtrium232
HelmondElkerliek222
Hengelogroep Twente444
HilversumTergooiziekenhuizen243
HoofddorpSpaarne243
HoogeveenBethesda333
HoornWestfries Gasthuis232
LeeuwardenMC Leeuwarden412
LeidenDiaconessenhuis333
LeidenLeids UMC312
LeiderdorpRijnland222
LelystadMC Groep132
MaastrichtAZ Maastricht211
MeppelDiaconessenhuis132
NieuwegeinSint Antonius434
NijmegenCanisius-Wilhelmina211
NijmegenUMC Sint Radboud222
OssBernhoven232
PurmerendWaterland243
RoermondLaurentius132
RoosendaalFranciscus243
RotterdamErasmus MC211
RotterdamHaven132
RotterdamIkazia322
RotterdamMaasstad344
RotterdamSint Franciscus423
SchiedamVlietland211
SittardOrbis MC333
SneekAntonius132
SpijkenisseRuwaard van Putten132
StadskanaalRefaja132
TerneuzenZorgsaam Zeeuws Vlaanderen333
TielRivierenland142
TilburgSint Elisabeth322
TilburgTweeSteden132
UtrechtDiakonessenhuis121
UtrechtUMC Utrecht211
VenloVieCuri MC333
VlissingenAdmiraal de Ruyter322
WeertSint Jans322
WinterswijkStreek Koningin Beatrix333
WoerdenHofpoort132
ZaanstadZaans MC243
Zoetermeer‘t Lange Land222
ZwolleIsala Klinieken333

Bron: SiRM & Elsevier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen