Duidelijkheid over nanodeeltjes snel nodig

Array

De Consumentenbond wil van de Minister van Volksgezondheid (VWS) snel duidelijkheid over de risico’s die consumenten lopen door de aanwezigheid van nanodeeltjes in voedingsmiddelen. Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat er, ondanks ontkenningen vanuit de levensmiddelenindustrie, wel degelijk gefabriceerde nanodeeltjes voorkomen in voedingsmiddelen.

onderzoek Het RIVM heeft ontdekt dat in veel poedervormige levensmiddelen (bijv. koffiecreamer en instant soepen) antiklontermiddelen in nanovorm aanwezig zijn en dat het nog niet mogelijk is om het risico voor de gezondheid van deze nanodeeltjes te bepalen. Deze antiklontermiddelen zijn jaren geleden al toegelaten op de markt, maar bij de toelating is geen rekening gehouden met de nanovorm.

Naar aanleiding van het RIVM-onderzoek en een discussie over toepassingen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wil de Consumentenbond dat VWS de Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) snel opdracht geeft een uitspraak te doen of het betreffende antiklontermiddel (siliciumdioxide, E551) uit voorzorg van de markt moet. Ook wil de bond dat er nu snel werk wordt gemaakt van een wettelijke meldingsplicht voor producenten van nanomaterialen. De Tweede Kamer heeft hier al in september 2009 om verzocht maar de regering wacht tot nu toe op de Europese Unie.

Onbekendheid met nanodeeltjes
Lab_nano Nanodeeltjes zijn minuscuul kleine structuren die van nature in veel producten voorkomen, maar tegenwoordig ook door de mens kunnen worden gemaakt. Er is nog veel onbekend over de risico’s die sommige gefabriceerde nanodeeltjes opleveren voor de consument. Woensdag 13 oktober organiseert de Consumentenbond een debat over nanotechnologie en de invloed op consumenten. Hier zal onder andere gediscussieerd worden met vertegenwoordigers van VWS en de FNLI over de aanwezigheid van nanodeeltjes in voedingsmiddelen.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen