Eén op drie vrouwen heeft last van eetbuien

Array

Margriet enquête over eetgedrag
37% van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens eetbuien. Deze vrouwen zijn impulsiever, meer perfectionistisch en minder stressbestendig. Dat blijkt uit de Margriet-eetenquête, waarvan de uitslag deze week in Margriet 43 wordt gepubliceerd.

Wat gebeurt er tijdens een eetbui? Dan eet je sneller dan normaal, zegt 51%, en je zorgt ervoor dat niemand het ziet (65%). Na afloop van een eetbui overheerst een gevoel van schuld (76%). Slechts 30% heeft tijdens een eetbui nog volledige controle over wat er gebeurt. De rest is de controle ofwel geheel (49%) of deels (21%) kwijt.

Tien kilo eraf
Slechts 23% van de Nederlandse vrouwen is tevreden over haar gewicht. De meerderheid (70%) wil liefst zo’n tien kilo lichaamsgewicht verliezen. 51% heeft in het afgelopen jaar gemiddeld twee dieten gevolgd, 55% gebruikt regelmatig een balansdag en 77% vermijdt met regelmaat dikmakend voedsel.

Opmerkelijk:
– Slechts 13% van alle respondenten is nìet bang om in
gewicht aan te komen, om dik te worden. De rest is een
beetje (42%), tamelijk (24%) erg (14%) en heel erg bang (7%).
– 59% van de vrouwen met een ernstig overgewicht (BMI >30) denkt dat ze ?alleen maar?
overgewicht heeft.
– Tussen lunch en avondeten neemt 48% van de Nederlandse vrouwen tussendoortjes.
– 22 kilogram: dat is het gemiddelde verschil tussen de slankste en de dikste periode, sinds
het 18e levensjaar.
РSlechts 11% weet dat om ̩̩n kilogram lichaamsgewicht te verliezen er zestien uur stevig
gefietst moet worden. De meesten denken dat daar minder uren voor nodig zijn.
– Vrouwen met ondergewicht liegen het minst over hun gewicht (31%). En als ze liegen,
liegen ze er gemiddeld drie kilo bij. Vrouwen met een ernstig overgewicht liegen het
meest (49%) en zij liegen er gemiddeld acht kilo vanaf.

Goed nieuws

Tot slot is er goed nieuws te melden: in vergelijking met Margriet onderzoek van tien jaar geleden wordt momenteel minder vaak gebruik gemaakt van onverstandige manieren van gewichtscontrole, zoals laxeermiddelen (was 15%, is nu 9%) en het (streng) vasten van acht uur of langer (was 29% is nu 8%).

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge (i.s.m. Centrum Eetstoornissen Ursula) onder 4.000 Nederlandse vrouwen van 25 jaar en ouder. Alle resultaten zijn te lezen in Margriet 43, die op 22 oktober verschijnt.

Bron: Sanoma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen