Nieuwe baten-risico analyse van fibraten

De baten-risico balans van fibraten bij de behandeling van stoornissen in de vetstofwisseling blijft positief, maar niet als eerstelijns behandeling (behoudens uitzonderingen).
Het wordt artsen dan ook geadviseerd om fibraten niet langer als eerstelijns behandeling voor te schrijven aan nieuw gediagnosticeerde patienten met afwijkingen in het vetgehalte in het bloedserum, tenzij sprake is van een ernstig verhoogd triglyceride gehalte of er een reden is dat geen statines kunnen worden voorgeschreven. Dit concludeert de CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is vertegenwoordigd.

De baten-risico balans van fibraten werd door de CHMP beoordeeld omdat enkele registratiehouders van fibraten bezwaar maakten tegen de conclusies van een eerdere beoordeling door de Pharmacovigilance Working Party. De CHMP heeft nu deze conclusies bevestigd.

Fibraten worden gebruikt om het gehalte van vetten in het bloed, vooral triglyceriden en in mindere mate cholesterol, te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen. In Nederland zijn de fibraten bezafibraat, ciprofibraat en gemfibrozil op de markt onder de productnamen Bezalip, Modalim en Lopid. Er zijn ook merkloze geneesmiddelen die bezafibraat, ciprofibraat en gemfibrozil bevatten.

Meer informatie:

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen