Eenvoudiger indicatiestelling beschikbaar in Duitsland

Array

Beperkingen bij  1. Voeding, 2. Mobiliteit en 3. Hygiene, voor deze drie beperkingen kunnen Duitsers hulp geïndiceerd krijgen die betaald wordt uit de Pflegeversicherung (zie ook het bericht hierboven). Zij krijgen dat alleen als hun hulpbehoeften tenminste 45 minuten per dag omvat. Bij 44 minuten en minder moeten zij zelf de ondersteuning regelen. Zij vallen dan in klasse (Stufe) één van drie klassen. Bij klasse twee hebben zij tenminste 120 minuten hulp nodig en bij klasse drie 240 minuten. Indien geïndiceerden in klasse één zijn ‘eingestuft’, ontvangen zij bij zorg in natura een bedrag van 440 euro per maand en bij een persoonsgebonden budget (PGB) een bedrag van 225 euro per maand.

Met dat indicatiebesluit gaan zij vervolgens naar een zorgaanbieder (bij zorg in natura) of regelen binnen de familie de zorg (bij een PGB).  Zeventig procent van de Duitsers kiest voor een PGB en regelt de zorg in de familie. Al deze informatie ontving een groep van 25 Nederlandse AWBZ experts die op 19 en 20 oktober de School of Public Health van de Universiteit van Bielefeld bezocht onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers. Bielefeld ligt halverwege Utrecht en Berlijn. De experts waren afkomstig van vrijwel alle nationale instanties, bestuursorganen en koepelorganisaties en van enkele grote zorgaanbieders. De eenvoudige indicatiestelling vormde voor de groep een van de vier leerpunten voor Nederland.

De drie andere leerpunten betreffen de gedeelde verantwoordelijkheid, het betalen van vrijwilligers en het groepsgewijs optreden van ZZP’ ers in de thuiszorg. Hierover staan elders op deze site aparte berichten.  De hierboven genoemde eenvoudige indicatiestelling is toe aan vervanging, omdat deze te weinig rekening houdt met cognitieve competenties. Zo hebben zwervende demente bejaarden geen mobiliteitsprobleem. Integendeel! Toch is er bij zwerfgedrag extra inzet van hulp nodig.

De Universiteit van Bielefeld heeft daarom samen met de MDK (Medische Dienst Krankenkassen = gezamenlijke medische dienst van de zorgverzekeraars in Rheinland-Westfalen) een nieuw systeem van indiceren ontwikkeld. Daarin wordt niet meer met minuten gewerkt maar met een schaal nul tot 100. Bij nul zijn clienten volledig zelfstandig en bij 100 helemaal niet. Afhankelijk van de score worden clienten ‘ eingestuft’  en loopt de indicatiestelling zoals hierboven omschreven.  Het nieuwe systeem wordt volgend jaar in heel Duitsland ingevoerd, tegelijk met bezuinigingen op de Duitse AWBZ. Te verwachten is dat het nieuwe systeem van indiceren de schuld gaat krijgen van de bezuinigingen.

Al deze informatie ontving de Nederlandse groep van de ontwerpers van het nieuwe systeem van indiceren, prof. Andreas Buscher en MKD-leidinggevende en arts Barbara Gansweid. Hun PP presentaties treft  u aan op www.integratedcare.org doorklikken op ‘ Masterclasses’ . Op vrijdag 3 december komen de Duitse leerpunten aan de orde in Schrijvers´ plenaire inleiding op het congres over recente ontwikkelingen in zelfmanagement bij psychische problemen. Want bij zelfmanagement gaat het niet alleen om het aanreiken van vaardigheden aan patienten en familie maar ook om het aanbrengen van intelligente financiele prikkels die patienten stimuleren tot het starten met zelfmanagement.

Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘ komende congressen’ .  Tenslotte: op 7 april 2011 komt de genoemde Andreas Buscher naar Utrecht voor een plenaire inleiding op het congres Recente Ontwikkelingen in de indicatiestelling voor de AWBZ,de WMO, de Wet op de Jeugdzorg en ook de Pflegeversicherung. Het congres vindt plaats op de Universiteit Utrecht. Noteert u alvast deze datum? Eind november staat het programma op www.unitzorginnovatie.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen