Familieleden nomineren Zorglijn Psychose
ArrayFamilieleden van mensen met schizofrenie of een psychose hebben de Zorglijn psychotische stoornissen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht genomineerd voor de Ypsilon Familiester 2010. De Zorglijn werd als een van de drie genomineerden gekozen uit in totaal 236 psychiatrische instellingen en afdelingen waarop de afgelopen tijd is gestemd. Of de Utrechtse afdeling de publieksprijs wint, wordt op 6 november onthuld tijdens de Ypsilon Studiedag in Maarssen. Vorig jaar viel Utrecht ook al in de prijzen met ABC Altrecht als uiteindelijke winnaar.
De Familiester is een initiatief van Ypsilon, die met 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose behoort tot een van de grootste consumentenorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De prijs is in het leven geroepen als blijk van waardering voor instellingen en afdelingen die tastbaar werk maken van familiebeleid. Ypsilon wordt hierbij ondersteund door onder meer de zorgkoepel GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en kenniscentrum Phrenos.
De familieleden en andere naastbetrokkenen waren uitzonderlijk lovend over de Zorglijn van het UMC, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Er zat een enkele 7 tussen, maar verder gaven zij alleen achten of nog hoger. Voor de indruk die familieleden hebben van patientenzorg, maar ook –en daar is het ons bij deze prijs om te doen– voor de wijze waarop de hulpverleners met familieleden omgaan.†En die is prima, vinden de stemmers. “Bejegening naar familie is fantastisch, als je wilt kun je overal bij betrokken wordenâ€, aldus een van hen. “Respect voor de zorgen en angsten van de familie en de patient!†noteerde een ander familielid bij de toelichting op zijn oordeel.
In elk aspect van de zorg heeft de Utrechtse afdeling wel een rol weggelegd voor de familie, bevestigt psychiater Wiepke Cahn. “In de diagnostiek bijvoorbeeld vormen naasten een bron van informatie over het leven van de patient en bij de behandeling. Maar de familie kan ook zelf de nodige hulp krijgen. Dat is gunstig voor het ziekteverloop, maar we vinden het ook belangrijk dat ouders leren hoe ze de problemen van hun zieke naaste zelf op een gezonde manier kunnen opvangen.â€