Herfst in de hersenen

Hoewel het grootste deel van de ouderen tot op zeer hoge leeftijd tevreden is met het bestaan, komen tegelijkertijd bij zo’n 20% stemmingsklachten voor. Deze depressieve klachten leiden tot een sterk verminderde levenskwaliteit, tot minder zelfstandigheid in het dagelijks functioneren, een verhoogd zorggebruik, en eerder overlijden. Ontstaan en behandeling van depressie zijn dus van groot belang voor patient en maatschappij, betoogt Prof dr M.L.Stek in zijn oratie.

Ook is bekend dat depressie bij ouderen meestal chronisch is en niet over gaat zonder interventie. Het is daarom essentieel om ontstaanswijze van depressie te onderzoeken om preventieve maatregelen te kunnen ontwikkelen en effectieve behandeling toe te passen. Het VU medisch centrum en GGZ inGeest doen in een unieke samenwerking onderzoek naar dit thema.

Het onderzoek richt zich op ziektemechanismen, zoals samenhang tussen depressie, dementie en verouderingsziekten. Ook kijken de onderzoekers naar eenvoudige effectieve interventies om depressie te voorkomen bij thuiswonende kwetsbare ouderen, zoals een bewegingsprogramma voor de risicogroep en het onder begeleiding leren oplossen van levensproblemen. Een ander onderzoeksthema is ernstige depressie onder ouderen met comorbide stoornissen: welke poliklinische behandelingen werken het best?

Datum: 03-11-2010
Tijd: 15.45
Locatie: Aula
Titel: Herfst in de hersenen, over stemmingsstoornissen en veroudering
Spreker: prof.dr. M.L. Stek
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Oratie

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen