Bloedplaatjes langer bewaren

Array

Het bewaren van bloedplaatjesconcentraten (PCs) is al jaren een struikelblok in de bloedbanken. Het toedienen van bloedplaatjes (transfusie) kan levensreddend zijn bij patienten met kanker of patienten met een bloedingsneiging die een chirurgische ingreep moeten ondergaan. Maar de huidige bewaarcondities zijn maximaal 5-7 dagen bij een temperatuur van 22 °C. Bewaren onder deze condities leidt tot een vermindering van de hemostatische functies van de bloedplaatjes. Ook is er een kans op bacteriegroei en daardoor een kans op bacteriele infecties als deze PCs toegediend worden aan patienten.

Een nieuwe methode om PCs te bewaren is bij lagere temperaturen (0-4 °C). Echter het gekoeld bewaren leidt tot een snellere afbraak van de getransfundeerde bloedplaatjes door de lever. Dit wordt veroorzaakt door clustering van de Glycoproteïne Ib (GPIb) receptoren op de bloedplaatjes.

Dianne van der Wal onderzocht manieren om de houdbaarheid van bloedplaatjes te vergroten door clustering van GPIb of de consequenties van deze clustering tegen te gaan. Ook onderzocht zij hoe de bloedplaatjes nog goed kunnen functioneren in het lichaam na het bewaren en na een transfusie.

26-11-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Dianne van der Wal, Geneeskunde
Proefschrift: Glycoprotein Ibalpha signalling in platelet apoptosis and clearance
Promotor 1: Prof. dr. J.W.N. Akkerman

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen