Medisch Centrum Leeuwarden en Martini Ziekenhuis gaan samenwerken bij mensgebonden onderzoek

Het Martini Ziekenhuis Groningen en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gaan samenwerken op het gebied van toetsing van mensgebonden onderzoek. Vandaag ondertekenen beide ziekenhuizen een intentieverklaring om samen één Regionale Toetsingscommissie te gaan vormen. Nu heeft het Martini Ziekenhuis een eigen commissie; het MCL werkt al  jaren samen met De Tjongerschans Heerenveen in de erkende Regionale Toetsingscommissie Patientgebonden onderzoek (RPTO).

De toetsingscommissie wordt in veel ziekenhuizen ook wel Medisch Ethische Commissie genoemd. Dergelijke commissies toetsen klinisch onderzoek naar nieuwe behandelmethoden; in veel gevallen gaat het om nieuwe medicijnen. Door de commissies van beide ziekenhuizen samen te voegen, wordt kennis en kunde gebundeld. Samenwerking maakt het verder mogelijk om te voldoen aan de hoge eisen die de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek CCMO) stelt. Door de samenwerking kunnen meer onderzoeken worden getoetst en neemt de kwaliteit van de toetsingscommissie toe. Het MCL en het Martini Ziekenhuis hechten beiden aan een goed opleidingsklimaat, waar ook klinisch onderzoek deel van uitmaakt.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen