Zelfcontrole bij diabetes type 2 geen meerwaarde

Array

Zelfcontrole bij patienten met diabetes type 2, die geen insuline gebruiken, heeft geen klinische meerwaarde. Er is een kleine significante verbetering in het HbA1c-gehalte, maar dit is niet klinisch relevant. De middelen voor zelfcontrole worden voor deze groep patienten dan ook niet vergoed in het basispakket. Dat stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Het CVZ heeft 15 systematische reviews bekeken die onderzoek deden naar het effect van zelfcontrole bij deze specifieke patientengroep. Deze reviews vinden alle een kleine, maar significate verbetering in het HbA1C-gehalte. Daarentegen is de relatie tussen HbA1c en mogelijke complicaties niet lineair en is er sprake van analytische variatie bij laboratoiummeting van HbA1c. Bovendien zijn er in recente RCT’s ongewenste neveneffecten met betrekking tot kwaliteit van leven gevonden. Het CVZ is dan ook tot de conclusie gekomen dat langdurige zelfcontrole bij deze patientengroep niet voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk. De Nederlandse Diabetes Federatie en de LHV hebben aangegeven zich te kunnen vinden in deze conclusie.

Bron:
[Mednet]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen