Bidcursus helpt psychiatrische patiënten?

0
291

Vandaag is terecht op Geenstijl aandacht voor een dubieus onderzoek. En in 2000 is er al eens aandacht besteed aan de wetenschappelijke zin en onzin van bidden in Skepsis.
Geestelijk verzorgers krijgen regelmatig volgens de Universiteit van Tilburg, vragen van psychiatrische patienten hoe ze kunnen bidden en wat ze daarvan kunnen verwachten. Peter de Rijk ontwikkelde hiervoor een cursus ‘bidden’ waarin patienten de vaardigheden om te bidden kunnen aanleren. Onderzoek naar het effect van de cursus wees uit dat patienten na het volgen van de cursus meer vaardig en tevreden zijn inzake bidden, beter met problemen kunnen omgaan en meer welbevinden ervaren. Titel proefschrift: Bidden in de GGZ. Ontwikkeling en evaluatie van een cursus ‘bidden’ als interventie in de geestelijke gezondheidszorg. Promotor: prof. dr. M. van Uden, copromotor: dr. J. Pieper.  Klinkt niet erg solide! We hebben de afgelopen jaren al genoeg ellende gezien van gebedsgenezing.

Vorig artikel‘Groene’ daken op Maasstad Ziekenhuis
Volgend artikelNieuwe website van het UMCG live
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.