Mogelijk nieuwe behandelmethode diabetes type 2

Array

Dagelijks bewegen en regelmatig sporten spelen een belangrijke rol in de preventie en behandeling van patienten met diabetes type 2. Lichamelijke inspanning zorgt er onder andere voor dat glucose (suiker) wordt opgenomen in de spier en verbetert de gevoeligheid voor insuline. Activering van het enzym AMPK speelt hierbij een belangrijke rol. AMPK wordt geactiveerd door de farmacologische stof AICA-riboside. Marlies Bosselaar onderzocht de effecten van AICA-ribosidetoediening bij zowel gezonde proefpersonen als bij patienten met diabetes type 2.
Hieruit blijkt dat AICA-riboside een sterke vaatverwijding geeft in skeletspierweefsel door het vrijkomen van stikstof vanuit de vaatwand, maar dat AICA-riboside nauwelijks effect heeft op de glucoseopname in skeletspierweefsel. Desondanks dalen de bloedglucose- en vrije vetzuurconcentraties wel. Theoretisch kan stimulatie van AMPK dus een gunstig effect hebben op de glucose- en vetstofstofwisseling en zou het dus een nieuwe behandelmethode van diabetes type 2 kunnen vormen.

Biografie
Marlies Bosselaar (Belém, Brazilie, 1976) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdelingen Algemeen Interne Geneeskunde en Farmacologie-Toxicologie van het UMC St Radboud, samen met de afdeling Bewegingswetenschappen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Het onderzoek valt binnen het onderzoeksinstituten Institute for Genetic and Metabolic Diseases en het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze is in opleiding tot internist-endocrinoloog in het UMC St Radboud.
ContactpersoonAlleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St RadboudE-mail [email protected] (024) 361 89 10

Datum: donderdag 11 november 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus:Mevrouw drs. M. Bosselaar
Promotors: De heer prof. dr. C.J. Tack, de heer prof. dr. P. Smits
Copromotors: De heer prof. dr. L. van Loon
Titel promotie: Metabolic and vascular effects of AICA-riboside in humans

Bron:RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen