Onderzoekers uit het Zuiden krijgen een stem

0
289

Colloquium over gezondheidszorg voor iedereen
Voor één keer vormen de experts het publiek terwijl achtenveertig jonge, beloftevolle en getalenteerde onderzoekers uit het Zuiden de touwtjes in handen hebben. Op die manier wil het Instituut voor Tropische Geneeskunde zijn filosofie in praktijk brengen van ‘de polen omkeren’: overstappen van ontwikkelingshulp als liefdadigheid op onze voorwaarden naar hulp en samenwerking volgens hún prioriteiten. Het jaarlijks colloquium van het ITG, waar Noord en Zuid elkaar telkens weer ontmoeten rond een heet hangijzer, biedt daarvoor een mooi oefenterrein.

Op 8, 9 en 10 november 2010 organiseert het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) met zijn partners zijn jaarlijks colloquium. Dit jaar rond ‘gezondheidszorg voor iedereen’. Nog steeds hebben heel wat mensen wereldwijd geen toegang tot gezondheidszorg of komen ze in armoede terecht door gezondheidsproblemen. Een onderwerp waar het departement Volksgezondheid van het ITG volop onderzoek naar doet. Ook in ontwikkelingslanden zoekt men naar oplossingen, maar die onderzoekers krijgen weinig kansen om hun stem te laten horen.

Het ITG wil mensen uit het Zuiden mondig maken om hun stem in het Noorden te laten klinken. Daarom organiseerde het ITG een essay-wedstrijd over innovatieve en creatieve oplossingen voor gezondheidszorg voor iedereen. Uit de 324 deelnemers werden 48 ‘emerging voices’ geselecteerd. Zij kregen aan het ITG een opleiding van een week in mondelinge en schriftelijke presentatietechnieken, wetenschappelijk schrijven, omgang met de media. Een Indische uitverkorene die zich voorbereidt om haar eerste keer op het centrale podium te staan lacht enthousiast: “Een ongelofelijke ervaring om onze ideeen te mogen vertolken en te kunnen delen met experts in het domein”.

“Lokale ziekteverzekeringssystemen in Burkina Faso, waarom begonnen we er ook weer aan?”, vraagt een Egyptische vorser zich af. “Vergeten we niet dat gratis gezondheidszorg een enorm kostenplaatje heeft?” klinkt het uit Haïti. “Menselijkheid centraal in onderzoek” is de oproep van een Indonesische dame.

De aanloop tot het colloquium leverde alvast een indrukwekkende lijst van nieuwe onderzoeksdomeinen, aangepaste technologieen, innovatieve financieringsmechanismen en manieren van omgaan met onevenwichtige machtsverhoudingen. Allemaal initiatieven op weg naar gezondheidszorg voor iedereen.

Deze onderwerpen worden op 8, 9 en 10 november in het Instituut voor Tropische Geneeskunde verder uitgespit tijdens allerlei netwerksessies waarbij innovatieve congrestechnieken worden gebruikt: pecha kucha’s, aquariumsessies, mixers, live-opiniepeilingen en tv-interviews op het scherp van de snee. Een pecha kucha is bijvoorbeeld een manier om af te stappen van de soms slaapverwekkende opeenvolging van lezingen op congressen, door de sprekers te dwingen om hun boodschap te verkondigen met exact twintig slides die exact twintig seconden in beeld blijven. Dat blijkt perfect mogelijk, en zorgt ook nog eens voor levendige sessies.

De ontluikende talenten zullen na dit colloquium verder reizen naar een symposium van de Wereldgezondheidsorganisatie over hetzelfde thema.

Als u de ontluikende talenten aan het woord wil horen, of hen wilt interviewen, vindt u alle nuttige informatie op de webstek:
www.itg.be/colloq2010