Diabetesvereniging Nederland voorbeeld voor andere patiëntenverenigingen

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft in opdracht van Diabetesvereniging Nederland (DVN) een casestudy uitgevoerd naar de sturende kracht van DVN als patientenorganisatie. De RVZ heeft dit jaar in adviezen als ‘De Patient als sturende kracht’, ‘Gezondheid 2.0’, ‘Zorg voor je gezondheid!’ en ‘Perspectief op gezondheid 20/20’ aanbevelingen gedaan voor het versterken van de tegenkracht van patienten en de rol van patientenorganisaties. Deze aanbevelingen heeft de RVZ vertaald in toetsingscriteria voor dit onderzoek.

De RVZ concludeert dat Diabetesvereniging Nederland (DVN) een pro-actieve patientenorganisatie is. DVN heeft innovatiekracht en laat ondernemingszin zien. De website www.mijndiabetes.nl draagt bij aan de participatie van patienten en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Bovendien worden zorgverleners en zorgverzekeraars betrokken bij deze website wat de essentie van de sturende kracht van de patient ondersteunt. De portal mijndiabetes.nl is een mooi resultaat van samenwerking met andere patientenorganisaties. Deze portal biedt straks een keur aan instrumenten ten behoeve van diverse patientengroepen. Maar er zijn ook nog uitdagingen voor de komende tijd. DVN moet o.a. een bredere doelgroep zien te bereiken om representatief te kunnen zijn. En het is belangrijk om een vuist te maken met andere patientenorganisaties richting overheid als het gaat om afdwingbare rechten ter beïnvloeding van de zorginkoop.

Maarten Ploeg, directeur van Diabetesvereniging Nederland reageert op het rapport van de Raad: “Krachtenbundeling door patientenorganisaties is van groot belang. De belangen in de patientenvertegenwoordiging zijn momenteel versnipperd, doordat zoveel organisaties zich ermee bezighouden. Met een nieuw initiatief zoals het patientenportal hebben wij gekozen voor de insteek dat alle deelnemende patientenorganisaties op gelijke wijze hierop te vinden zijn. In de portal gaat het niet om zogenaamde koplopers in patientenland, de portal maakt alle partijen gelijk. Omdat alle aandoeningen gelijkelijk te vinden zijn op de portal, stellen we de patient centraal. En dat is de partij waar wij het allemaal voor doen.”

Lees de samenvatting en het hele onderzoek ‘PROactief, een evaluatieonderzoek naar de kracht van DVN’.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen