Maria Koelen benoemd tot hoogleraar Gezondheid en Maatschappij

Leerstoel richt zich op gezondheid, gezondheidsbevordering en -bescherming
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft dr. Maria Koelen per 1 november 2010 benoemd tot gewoon  hoogleraar Gezondheid en Maatschappij. Het gaat hier om een nieuwe leerstoel bij de Social Sciences Group van de universiteit.

Een goede gezondheid is belangrijk voor iedereen, van individu tot samenleving als geheel. Volksgezondheid en gezondheidszorg is eeuwenlang het terrein van de medische wetenschappen geweest. Echter, veel van de hedendaagse gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, chronische ziekten en ongelijkheid in gezondheid, zijn gerelateerd aan de maatschappelijke context waarin ze zich voordoen. Juist hier is  een belangrijke rol weggelegd  voor een sociaal wetenschappelijke benadering. De leerstoel richt zich op het bevorderen van gezondheid vanuit drie invalshoeken: persoonlijke factoren en sociale omgeving, voedselproductie en consumptie, en de natuurlijke en gebouwde omgeving; een combinatie die een uniek opleiding- en onderzoeksprofiel vormt.

Maria Koelen (Borne, 1953) studeerde sociale psychologie en onderzoeksmethodologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1988 promoveerde zij aan Wageningen University op het proefschrift Tales of logic: a self-presentational view on health related behaviour. Maria Koelen was tot voor kort verbonden aan de  leerstoelgroep Communicatie en Innovatie Studies, waar gedrag en gezondheid, inclusief de factoren die deze beïnvloeden, een belangrijk onderwerp van haar onderzoek waren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen